nieuws

AFM beboet verkoopgrage kredietbemiddelaar

Financiële planning 4085

AFM beboet verkoopgrage kredietbemiddelaar

De AFM heeft een bestuurlijke boete van € 100.000 opgelegd aan Blokweg Financieel Adviseurs uit Zevenbergen en een boete van € 150.000 aan voormalig bestuurder P.J. Muijselaar. Blokweg heeft onder de naam FPB klanten die een lening wilden sluiten “op een ondoorzichtige manier allerlei overbodige producten verkocht”.

Door het verkopen van onnodige bijproducten heeft FPB niet gezorgd voor een beheerste en integere bedrijfsuitoefening, aldus de toezichthouder. De overtredingen zijn gemaakt in de periodie van 1 maart 2013 en met 28 februari 2014.

FPB werkte als bemiddelaar in autofinancieringen samen met autoverkopers, die hun klanten doorverwezen. “Naast het krediet voor de auto werden er vaak andere producten mee verkocht door FPB, zonder dat klanten zich dit voldoende bewust waren. Zo werden er vergoedingen in rekening gebracht voor een ‘Financieel Levensloopplan’, een ‘loyaliteitsprogramma’ of een ‘offerteservice’.” Zo’n levensloopplan kon de klant tot € 1.000 kosten. De andere producten werden via periodieke kleinere betalingen in rekening gebracht. “Uit onderzoek van de AFM blijkt dat veel klanten van FPB hebben geklaagd over onbegrijpelijke en onterechte incasso’s.”

Korting kopen op pensioenadvies

Klanten hadden niet door dat aan het krediet allerlei daarvan losstaande zaken werden gekoppeld, concludeert de AFM. “Was dat wel helder geweest, dan hadden de klanten waarschijnlijk van de koop afgezien. De bewuste producten hadden namelijk voor de klant weinig tot geen waarde.” Het Financieel Levensloopplan behelsde bijvoorbeeld een korting van 50% of 100% op een toekomstig pensioenadvies. Geen van de klanten heeft later zo’n advies afgenomen. “De meerwaarde van de overige producten is de AFM evenmin duidelijk geworden. FPB heeft op deze manier bewust gehandeld in haar eigen geldelijke belang ten koste van dat van haar klanten.”
Nadat de toezichthouder op 28 februari 2014 een bezoek had gebracht in Zevenbergen is FPB gestopt met de verkoop van de producten; Muijselaar is kort daarna vertrokken als bestuurder van de onderneming.

Zelf bedacht en geregisseerd

De overtreding is volgens de AFM “bovengemiddeld ernstig en verwijtbaar”. Toch is het basisbedrag van de boete verlaagd tot € 100.000 omdat het om een relatief klein bedrijf gaat. Als bestuurder en feitelijk leider is Muijselaar apart beboet: hij had de overtreding moeten voorkomen. “In plaats daarvan heeft de heer Muijselaar de bewuste producten zelf bedacht en het ondoorzichtige verkoopproces daarvan geregisseerd. De boete voor de heer Muijselaar is vastgesteld op € 150.000, gezien zijn belangrijke rol bij de overtreding.” Tegen de boetes is geen bezwaar gemaakt.

Reageer op dit artikel