nieuws

AFM beboet beheerder hamburgerfondsen

Financiële planning 2536

AFM beboet beheerder hamburgerfondsen

De AFM heeft beleggingsadviseur Rob Wegner uit Voorschoten een boete van € 5.000 opgelegd voor misleiding van klanten die belegden in Duitse filialen van hamburgerketen Burger King. Wegner vertelde zijn klanten niet dat hun belegging in waarde was gedaald en hield hen ten onrechte voor dat hij een AFM-vergunning had.

Consumenten konden in 2010 geld uitlenen aan vijf Burger Funds die WVGH, het bedrijf van Wegner, beheerde. Dit geld werd gebruikt voor het kopen van (fastfood) restaurants in Berlijn en omgeving. Bij deze beleggers werd benadrukt dat ze hun geld na 6 tot 12 maanden terug zouden krijgen, of mogelijk eerder. Er werd volgens de AFM onvoldoende duidelijk gemaakt dat dit ook later kon worden. WVGH vertelde volgens de AFM bovendien niet aan de beleggers dat vanaf het begin duidelijk was dat de restaurants moesten worden verkocht, voordat zij hun geld terug konden krijgen.

Grond veel minder waard

Daarnaast heeft Wegner de beleggers niet geïnformeerd toen bij taxatie bleek dat de grond onder de restaurants veel minder waard was dan hen was voorgespiegeld. Door de lagere rente kregen veel beleggers niet meer hun hele lening terug. Ook werd de rente voor alle beleggers veel lager vastgesteld. WVGH vertelde de beleggers dat dit kwam door de lagere huuropbrengsten van de restaurants maar vertelde er niet bij dat dit voor een belangrijk deel ook kwam doordat de grond veel minder waard was.

Geen AFM-vergunning

Uit de jaarrekeningen van de Burger Funds over de jaren 2012 en 2013 bleek dat zij er niet goed voor stonden. WVGH heeft die jaarrekeningen, tegen de afspraak in, pas op 2 maart 2015 aan de beleggers gegeven. Ook spiegelde WVGH haar klanten voor dat zij een vergunning had van de AFM terwijl deze al was ingeleverd.

In oktober 2015 werd WVGH failliet verklaard. Het onderzoek van de AFM liep tot 2 maart 2015. Op dat moment waren de leningen nog niet terugbetaald. Het faillissementsverslag van het bedrijf rept van 12.850 participaties van 1.000 euro. De werkzaamheden van de fondsen zijn overgedragen aan de Belfort Group uit Terneuzen.

Start loopbaan bij nutsspaarbank

De AFM stelt dat het Wegner, die zijn loopbaan begon bij een nutsspaarbank en ook nog korte tijd werkte als ‘senior vermogensbeheerder’ bij Van Lanschot Bankiers, voor de hiervoor omschreven oneerlijke handelspraktijken een boete had kunnen opleggen van maximaal €450.000. “De overtreding is extra ernstig omdat de beleggers die geld hebben uitgeleend, op meerdere punten onjuiste of misleidende informatie hebben gekregen, en te laat of niet zijn voorgelicht, waardoor zij niet in staat zijn gesteld om een weloverwogen beslissing te nemen. Ook is de periode van de overtreding lang.”

De toezichthouder benadrukt echter niet voorbij te kunnen gaan aan het faillissement van WVGH en de beperkte draagkracht van Wegner en heeft daarom de bestuurlijke boete vastgesteld op een bedrag van €5.000.

Reageer op dit artikel