nieuws

Politiek unaniem: LTV niet lager dan 100%

Financiële planning 1543

Politiek unaniem: LTV niet lager dan 100%

De Loan-to-Value bij hypotheken wordt als het aan een ruime Kamermeerderheid ligt na 2018 niet verder verlaagd. Alle acht politieke partijen die meewerkten aan de KiesWijzerWonen van brancheorganisatie VBO Makelaar hebben aangeven de LTV op 100% te willen houden. Ook de coalitiepartijen VVD en PvdA zijn niet voor een verdere verlaging.

Met name vanuit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gaan regelmatig stemmen op om de LTV verder te verlagen, tot 90%. Ook in Europees verband -bij de European Systemic Risk Board- worden er vraagtekens gesteld bij de relatief hoge schuldquote. De acht partijen die deelnamen aan de KiesWijzerWonen -VVD, PvdA, SP, CDA, D66, CU, SGP en 50PLUS voelen in het licht van de naderende verkiezingen echter niets voor een verdere verlaging. PVV, GroenLinks, Partij voor de de Dieren, VNL en Denk hebben geen reactie gegeven.

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “Een goede zaak dat zo’n grote meerderheid in de Tweede Kamer er voor kiest de LTV na 2018 niet verder te verlagen. Bij verdere verlaging zouden met name starters veel langer moeten wachten voordat zij de stap naar de koopwoningmarkt kunnen zetten. Zowel de sociale als particuliere huurmarkt bieden nu onvoldoende alternatief. Verdere verlaging is ook onnodig omdat er inmiddels strenge criteria en een aflossingsplicht zijn ingevoerd. De mogelijkheid de afdracht van overdrachtsbelasting in te ruilen voor energiebesparende maatregelen, is een zeer interessante optie.”

Afschaffing of aanpassing overdrachtsbelasting

Uit de toelichting op de stellingnames van de deelnemende partijen blijkt ook dat VVD, SP, D66, SP en CU voor afschaffing of aanpassing van de overdrachtsbelasting zijn. Zo wil de CU de overdrachtsbelasting voor starters afschaffen, de SGP wil de afschaffing koppelen aan energiebesparende maatregelen.

D66 en SP willen hypotheekrenteaftrek verder afbouwen

De hypotheekrenteaftrek lijkt dit keer geen breekpunt te worden. Alleen D66, SP en CU willen de renteaftrek verder afbouwen. Er is ook een nipte meerderheid voor een minister voor Wonen te vinden. CDA, D66 en 50PLUS vinden een minister voor Wonen in een volgende kabinetsperiode niet noodzakelijk.

Met de KiesWijzerWonen kunnen woonconsumenten bepalen welke politieke partij het beste opkomt voor hun woonbelangen en woonwensen en kan worden ingevuld tot en met 15 maart 2017. Tussentijds worden de resultaten door VBO Makelaar gedeeld, zodat geïnteresseerden de stand van zaken nauwlettend kunnen volgen.

Reageer op dit artikel