nieuws

Rechter: Monuta mag doorgaan met reorganiseren

Financiële planning 804

Rechter: Monuta mag doorgaan met reorganiseren

Uitvaartonderneming Monuta mag doorgaan met de reorganisatie waarbij 130 boventallig verklaarde uitvaartverzorgers opnieuw moeten solliciteren op een soortgelijke functie. Dat heeft de rechtbank Gelderland maandag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door vakbonden FNV en CNV.

De rechter stelt in de uitspraak dat Monuta de vakbonden tijdig van voldoende informatie heeft voorzien over de geplande reorganisatie. De rechter vindt dat het uitvaartbedrijf niet verplicht was om met de bonden in overleg te gaan. Schorsing van de reorganisatie is daarom niet nodig.

Kritisch op korte reactietijd

Wel is de rechter kritisch op de korte reactietijd die werknemers van Monuta kregen om te solliciteren op de nieuw gecreëerde functie van uitvaartverzorger nieuwe stijl (met nadruk op ondernemerschap). Pas op 1 december hadden de uitvaartverzorgers duidelijkheid over de nieuwe functies. Wilden ze daarvoor in aanmerking komen dan moesten ze uiterlijk 4 december al een online test doen. “Naar het oordeel van de kantonrechter is alleszins voorstelbaar dat de werknemers de hen gegunde tijd in het bijzonder ten aanzien van de online tests, als zeer kort hebben ervaren en zich overrompeld hebben gevoeld.”

Ook dat rechtvaardigt volgens de rechtbank echter geen schorsing. “Voor de werknemers die geen aanbod hebben gekregen geldt immers, dat hun arbeidsovereenkomst eerst over zes of negen maanden zal eindigen voor zover er niet een andere oplossing wordt gevonden. Voor de werknemers die nog twijfelen of zij de nieuwe functie zullen accepteren geldt dat zij bij aanvaarding hierop altijd nog kunnen terugkomen, zoals Monuta heeft aangegeven. Indien zij besluiten de nieuwe functie niet te aanvaarden, gaat ook voor hen het herplaatsingstraject lopen dat eerst over zes of negen maanden eindigt.”

“Uitspraak niet helemaal winst”

Directeur Uitvaartzorg Roos Zwetsloot van Monuta laat in een schriftelijke reactie weten dat de uitspraak “niet helemaal als winst voelt”. “Het geschil met de vakbonden heeft voor veel onrust in onze organisatie gezorgd, terwijl een reorganisatie al een heel gevoelig proces is. We zien de bonden als een belangrijke gesprekspartner, zoals we altijd gedaan hebben. We hadden liever het proces doorlopen zoals wij dat hadden voorzien. De rechtsgang was niet onze keuze. We vinden het daarom ook belangrijk om zo snel mogelijk met de bonden om tafel te gaan, zodat we constructieve afspraken voor de toekomst kunnen maken en daarmee de goede relatie die we altijd hebben gehad bestendigen.”

De zaak was al het tweede kort geding dat de vakbonden hadden aangespannen tegen Monuta. Eerder oordeelde de rechter dat het uitvaartbedrijf bepaalde stukken over de reorganisatie ter informatie aan de bonden moest voorleggen.

Reageer op dit artikel