nieuws

Prijs voor Yarden blijkt wassen neus

Financiële planning 2654

Prijs voor Yarden blijkt wassen neus

De nominatie die uitvaartverzekeraar- en verzorger Yarden afgelopen zomer in de wacht sleepte voor de Nationale Business Succes Award blijkt lang niet zo’n prestatie als werd aangenomen. Naar nu bekend is geworden, werden liefst 493 branchewinnaars genomineerd. Tegen betaling van € 12.100 euro mochten de branchewinnaars door naar de finale.

Het opzetje kwam vorige vorige week aan het licht door een uitzending van het VARA-programma Rambam. De programmamakers gaven zich op met een fictief bedrijf en wisten hier vervolgens branchewinnaar mee te worden. De jury voor de prijs telde ook zwaargewichten als Sylvester Eijffinger, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en Steven van Eijck (juryvoorzitter), voormalig staatssecretaris van Financiën in het Kabinet Balkenende I.

Twee flessen wijn van slechte kwaliteit

Eijffinger stelt in een toelichting dat hij alleen betrokken was bij het bepalen van de tien uiteindelijke winnaars en niet bij het voortraject of de branchenominaties. “Naar aanleiding van de publiciteit heb ik direct de juryvoorzitter gebeld. Hij bleek al sinds begin december 2016 op de hoogte, wat ik jammer vind. Ik heb me daarop direct teruggetrokken uit de jury. Ik zat daar pro deo in. Het enige wat ik ervoor kreeg waren twee flessen wijn. Nog van slechte kwaliteit ook.” Naar aanleiding van de publiciteit heeft RTL 7 het programma de Succesfactor, dat rondom de prijs was opgezet, direct gecanceld.

Onaangenaam verrast

Yarden heeft het persbericht over de nominatie voor de prijs ijlings van haar site verwijderd. Tegen Uitvaartmedia.com stelt een woordvoerder onaangenaam verrast te zijn. “Wij hebben besloten om per direct alle publiciteit rondom onze nominatie voor de finale van de wedstrijd stop te zetten en zullen verdere berichtgeving van de organisatie hieromtrent afwachten voor er verdere stappen genomen worden.”

Gezamenlijke claim tegen initiatiefnemer

Bij het Rotterdamse advocatenkantoor Wybenga hebben zich inmiddels al enkele tientallen mensen gemeld voor een gezamenlijke claim tegen de Nationale Business Succes Awards, zo meldt RTV Rijnmond. De Nationale Business Succes Awards zijn een initiatief van de Rotterdamse ondernemer Leo Houkamp. Hij werd in 2007 veroordeeld tot een werkstraf en voorwaardelijke celstraf voor belastingontduiking.

Reageer op dit artikel