nieuws

Monuta moet stukken rondom reorganisatie delen met bonden

Financiële planning 1189

Monuta moet stukken rondom reorganisatie delen met bonden

Uitvaartonderneming Monuta moet bepaalde stukken rondom de reorganisatie bij het Apeldoornse bedrijf ter informatie voorleggen aan de vakbonden. Dat heeft de kortgedingrechter vrijdag besloten.

Het gaat om de adviesaanvraag van Monuta aan haar ondernemingsraad (OR) rondom de boventalligheid van de uitvaartverzorgers en het bijbehorende deeladvies. FNV en CNV waren eerder deze maand naar de rechter gestapt, omdat ze door het bedrijf en de OR niet tijdig en volledig zouden zijn ingelicht over de reorganisatie.

Boventallig

Bij Monuta werken ongeveer achthonderd mensen, onder wie 130 uitvaartverzorgers. Die laatsten zijn allemaal boventallig verklaard en kunnen opnieuw solliciteren op een soortgelijke functie. Volgens de bonden zouden Monuta en de OR de afspraken in de cao, de Wet op de ondernemingsraden en het sociaal plan aan hun laars lappen.

Geen verplichting

Monuta laat weten de gevraagde stukken aan de bonden te overhandigen. De uitvaartonderneming benadrukt daarbij dat het bedrijf volgens de rechter geen verplichting heeft tot overleg met de bonden, maar dat de bonden wel de mogelijkheid moeten krijgen om hun leden goed te adviseren. Ook stelt Monuta dat de eis van de bonden om ook de verslagen en adviesaanvragen van de voorgaande jaren te ontvangen is afgewezen, evenals de eisen aan de OR om inzicht te geven in haar eigen stukken.

Monuta bestudeert de uitspraak nog nader en zegt ook: “De informatie in de stukken is grotendeels in een eerder stadium al gedeeld met de bonden. Monuta blijft streven naar een constructieve relatie met de vakbonden.”

Reageer op dit artikel