nieuws

Banken willen meer financieringsruimte voor energiezuinige woningen

Financiële planning 2787

Banken willen meer financieringsruimte voor energiezuinige woningen

Meer financieringsruimte voor de energiezuinigste woningen, ouderen de mogelijkheid bieden hun zorgkosten te betalen zonder hun huis te verkopen en klimaatrisico’s integreren in financiële risicomodellen. Dit zijn enkele van de ideeën uit het discussiestuk ‘Sustainable Development Goals’ dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag heeft gepubliceerd.

In 2015 hebben de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDG’s) gelanceerd. Het bedrijfsleven is wereldwijd gevraagd om bij te dragen aan de realisatie daarvan. Banken in Nederland hebben die vraag vertaald naar ambities voor Nederland. De NVB roept iedereen op om zijn of haar visie te delen over de bijdrage van de bankensector aan duurzame ontwikkeling. Binnenkort start daarvoor een openbare consultatie.

Huizenkopers stimuleren te vergroenen
Banken leveren hun aandeel in de vergroening van vastgoed door klanten te stimuleren hun panden te verduurzamen. Op de particuliere woningmarkt kan dit versneld worden door de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) te verruimen voor ‘nul-op-de-meter’-huizen. Voor particulieren die geen extra hypotheek kunnen of willen nemen voor verduurzaming ontwikkelen de banken een alternatieve, ‘gebouwgebonden’ financieringsvorm.

Ouderen langer zelfstandig
Banken willen door vernieuwende financiële dienstverlening beter tegemoetkomen aan de wens van hun klanten om tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis te wonen. Dat kan bijvoorbeeld door geldstromen voor wonen, zorg en pensioen flexibeler te kunnen inzetten voor specifieke behoeften. Banken gaan hierover in gesprek met (zorg)verzekeraars, pensioenfondsen en overheid. Ook zelf willen banken integraler gaan werken: als een huis wordt aangepast voor de oude dag, worden klanten gestimuleerd om ook kansen voor verduurzaming te pakken.

Uitwerking in Platform voor Duurzame Financiering van DNB
In het discussiestuk staat verder onder andere dat klimaatrisico’s moeten worden geïntegreerd in financiële risicomodellen. Banken gaan deze ideeën verder uitwerken in het Platform voor Duurzame Financiering van DNB. Daarin werkt de financiële sector samen met toezichthouders en overheid aan maatschappelijke vraagstukken.

Reageer op dit artikel