nieuws

AFM gaf aanbieder flitskrediet terecht megaboete

Financiële planning 3732

AFM gaf aanbieder flitskrediet terecht megaboete

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft geen fouten gemaakt toen het een boete van € 2 mln oplegde aan een aanbieder van flitskrediet zonder vergunning. Dat blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) waarop het Financieele Dagblad de hand heeft weten te leggen.

De AFM legde op 12 juli 2013 een opmerkelijk hoge bestuurlijke boete van € 2 mln opgelegd aan Technicolor Dreamcoat B.V, een bedrijf dat voorheen opereerde onder de naam Friendly Finance B.V. Het bedrijf kreeg de boete omdat het van 10 juni 2011 tot en met 2 mei 2012 flitskrediet had aangeboden zonder vergunning. Consumenten konden hun loonvordering afgeven aan Friendly Finance en kregen daar veel minder geld als lening voor terug. Bij het niet tijdig terugbetalen van die lening legde de flitskredietaanbieder ook nog een boete op.

Het bedrijf verdiende volgens de AFM € 3,8 mln met deze onrechtmatige handelspraktijken, mede reden om een zeer hoge boete op te leggen. Nadat de rechter al eerder een beroep van Technicolor Dreamcoat tegen de boete afwees, doet nu ook het CBB dat.

Reageer op dit artikel