nieuws

Schraal lijfrenteaanbod biedt nauwelijks rendement

Financiële planning 330

Schraal lijfrenteaanbod biedt nauwelijks rendement

Door de lage rente staat de productontwikkeling op de lijfrentemarkt stil, aldus MoneyView. Direct ingaande lijfrentes leveren verzekerden weinig tot niets meer op, zo becijfert het onderzoeksbureau in zijn meest recente Special Item.

MoneyView vergelijkt periodiek bank- en verzekeringsproducten op prijs en voorwaarden. Bij de opbouw-lijfrenteproducten tegen koopsom halen Aegon Bank, Centraal Beheer en Nationale-Nederlanden op het gebied van prijs de hoogste score van vijf sterren voor hun bankspaarlijfrente. Bancaire producten zijn over het algemeen scherper geprijsd dan de verzekerde lijfrentes. “Het aanbod van verzekeringsproducten is met drie aanbieders echter wel gering.”
De Lijfrente Spaarrekening van ASR wint op basis van de voorwaarden. “Met uitzondering van de mogelijkheid tot geruisloze voortzetting scoort dit product op alle meegenomen kenmerken marktconform of hoger.” Ook Delta Lloyd en Ohra krijgen vijf sterren. “De producten van deze maatschappijen onderscheiden zich met name op de mogelijkheid van switchen naar beleggen, het aanpassen van de looptijd, de geldigheidsduur van de offerte en de betalingsmogelijkheden.”

DIL
Bij de direct ingaande lijfrentes zijn tien verzekeringen en elf bankproducten onderzocht. BLG Wonen/Regio Bank, NN en Centraal Beheer (alle banksparen) scoren het best op prijs; Aegon, Legal & General en Delta Lloyd (alle verzekeringen) hebben de beste voorwaarden. “De vijfsterrenproducten onderscheiden zich met name op de aanwezigheid van flexibele voorwaarden omtrent de offertetermijn, uitkeringsmogelijkheden en acceptatiegrenzen.”
DIL-uitkeringen zijn de laatste jaren sterk gedaald onder invloed van de lage rentestand. Het u-rendement, dat verzekeraars als maatstaf kunnen hanteren voor de rendementsbepaling van dergelijke producten, is afgelopen zomer onder de nul terechtgekomen. Daardoor leveren direct ingaande lijfrentes weinig tot geen rendement meer, becijfert MoneyView. Het effectief rendement, rekening houdende met de sterftekans gedurende de looptijd van de verzekering, ligt al sinds 2012 onder de nul en bedraagt momenteel -1,11%. Het rendement bij overleven (als de verzekerde nog in leven is op de einddatum) ligt in november op 0,45%.

DIL in beleggingen
Volgens MoneyView zijn er vier aanbieders die een direct ingaande lijfrente in beleggingen aanbieden. “Dit zijn drie aanbieders met een bancaire variant, te weten GFH Giro, SynVest en Post Vermogensbeheer. Ook biedt Leidsche verzekeringen nog een UL DIL-verzekering, waarmee in plaats van een vaste uitkering in euro’s een uitkering in een vast aantal beleggingseenheden wordt verkregen.” Mogelijk wordt het aantal aanbieders uitgebreid als volgend jaar ook beleggingsondernemingen de lijfrentemarkt op mogen.

Reageer op dit artikel