nieuws

‘Grootbanken laten klant lijfrente links liggen’

Financiële planning 328

‘Grootbanken laten klant lijfrente links liggen’

Centraal Beheer is voor het vierde jaar op rij de beste aanbieder op het gebied van lijfrente. In 70% van de gevallen levert een lijfrente bij de verzekeraar de hoogste uitkering op. Grootbanken scoren juist slecht. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Moneywise, dat ieder najaar aanbieders van lijfrenteproducten onderzoekt.

In de overige 30% van de gevallen staat Centraal Beheer op de 2e plaats. Een verzekering bij de Apeldoornse verzekeraar keert altijd minimaal het ingelegde bedrag uit. Bij alle andere verzekeraars krijgt men bij looptijden tot 10 jaar minder terug dan men heeft ingelegd.

Banken scoren slecht
Grootbanken doen het volgens het onderzoek van Moneywise een stuk slechter. “Banken als Rabobank, ABN Amro en SNS bieden in bijna alle gevallen de laagste rentes voor banksparen met een lijfrente. ING biedt zelf geen lijfrente-uitkeringen via banksparen aan en stuurt klanten door naar Nationale-Nederlanden. ABN Amro scoort ronduit slecht. Waar Centraal Beheer 1,6% biedt voor een uitkering van 15 jaar, komt ABN Amro niet verder dan 0,70%. Dat is 56% lager”, schrijft Moneywise.

Lagere uitkeringen in 2016
Volgens het onderzoek van Moneywise mag het geen verrassing zijn dat door de dalende marktrente de uitkeringen in 2016 lager zijn. “Het blijkt dat de uitkeringen in 2016 gemiddeld 2,8% lager zijn dan in 2015. Op de veel gekozen looptijd van 5 jaar zijn de uitkeringen gemiddeld 0,7% lager.” De daling is het hoogst bij lange looptijden. De uitkering op een lijfrente voor 30 jaar daalde 6,3%. Moneywise rekent voor dat een uitkering van bijvoorbeeld € 200 per maand daalt naar € 187,40.

De verschillen tussen de banken onderling zijn volgens het onderzoek relatief klein. “Maar de verschillen tussen banken en verzekeraars zijn enorm. Een lijfrentekapitaal van € 75.000 levert in 20 jaar bij een bank € 9.859 meer op dan bij een verzekeraar.

Grote verschillen in advies- en afsluitkosten
Het onderzoek van Moneywise stelt dat consumenten door goed te vergelijken niet alleen een hogere uitkering op lijfrente kunnen ontvangen, maar ook fors kunnen besparen op de advies- en afsluitkosten. “De kosten voor een volledig advies bij Nationale-Nederlanden kunnen bijvoorbeeld oplopen tot € 1.030. Terwijl de consument bij ABN Amro online kan afsluiten zonder advies voor slechts € 25. Als men een lijfrente wil afsluiten zonder advies, of execution only, is hiervoor een kennis- en ervaringstoets verplicht. Zakt men voor deze toets, dan is men vaak alsnog verplicht om advies af te nemen.”

Moneywise ziet dat de lijfrentemarkt nog steeds in ontwikkeling is en nog veel onduidelijkheden voor de consument kent. “De prijsverschillen zijn opmerkelijk groot en het is voor de consument vooraf onduidelijk wat de kwaliteit van het advies is”, besluit Moneywise.

Reageer op dit artikel