nieuws

Goedhart: ‘Haal tussenpersoon ertussenuit bij consumptief krediet’

Financiële planning 205

Goedhart: ‘Haal tussenpersoon ertussenuit bij consumptief krediet’

Tussenpersonen kunnen wat Rob Goedhart betreft beter geen rol meer hebben bij de verstrekking van consumptief krediet. Volgens de voorzitter van de stichting Geldbelangen zijn consumenten beter af als ze bij problemen met zogeheten wurgkredieten alleen maar rechtstreeks bij de aanbieder hoeven aan te kloppen. Anders dan minister Dijsselbloem ziet Goedhart provisiebetaling in dit segment niet als een stimulans voor goed advies. 

Minister Dijsselbloem maakt zich vorige week nog hard voor provisie bij consumptief krediet. “Door het provisiegebod wordt de beloning van de bemiddelaar gedurende de looptijd van het krediet betaald”, zo stelde Dijsselbloem in een Kamerbrief.  “Hierdoor wordt voorkomen dat de bemiddelaar bij het afsluiten van het krediet zijn volledige beloning ontvangt en blijft de bemiddelaar gedurende de looptijd betrokken. Indien consumenten gaandeweg toch bekneld raken, dan kan de bemiddelaar worden benaderd door de consument zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn.

Bemiddelen zonder vergunning
Goedhart, die eerder op de vingers werd getikt door de AFM omdat hij zonder vergunning zou hebben bemiddeld in consumptief krediet en daarvoor bovendien rechtstreeks werd beloond door consumenten begrijpt niets van de lezing die Dijsselbloem geeft. “Een consument heeft er baat dat hij zo snel mogelijk weer van een krediet af is. Een kredietbemiddelaar heeft dankzij de provisie juist baat bij een zo hoog mogelijk krediet en een zo lang mogelijke looptijd.”

Hij is er een voorstander van dat consumenten alleen maar rechtstreeks bij de kredietaanbieder terecht kunnen. “Als het dan mis gaat is in ieder geval duidelijk waar de consument terecht kan. Haal de tussenpersoon er bij consumptief krediet maar helemaal tussenuit, want het werkt toch niet hoe het zou moeten werken.”

Lees het complete interview met Rob Goedhart in am:27 die aanstaande vrijdag verschijnt.

Reageer op dit artikel