nieuws

BKR: ‘Reacties op aanscherpen registratie overtrokken’

Financiële planning 1640

BKR: ‘Reacties op aanscherpen registratie overtrokken’

Het aanscherpen van de registratie van kredieten door het BKR heeft nauwelijks gevolgen voor de verstrekking van hypotheken. Dit stelt Peter van den Bosch, algemeen directeur van het BKR, in een interview met hypotheekverstrekker Munt. Volgens hem laten banken schulden van beperkte grootte sowieso buiten beschouwing. 

Van den Bosch doet zijn uitspraken op de site Kop-munt.nl waarop Munt Hypotheken meningen en ervaringen over de hypotheekwereld verzamelt. Sowieso klopt het volgens hem niet dat roodstanden vanaf € 250 vanaf 1 december standaard worden meegenomen bij de hypotheekaanvraag. “Waar het om gaat is dat de consument, als deze een hypotheek aanvraagt, moet opgeven welke kredieten hij heeft lopen. De bank kijkt vervolgens of dit ook klopt met de BKR-registratie. In het verleden was het zo dat de bank debetstanden tot € 500 niet kon verifiëren, maar de consument moest ze al wel opgeven. Het enige dat nu verandert is dat waar de consument vroeger willens en wetens kleine leningen kon verzwijgen, dit nu niet langer mogelijk is.”

Roodstand in principe zonder gevolgen
De meeste banken doen volgens de BKR-directeur met de nieuwe wetenschap die ze dankzij de aangescherpte registratie hebben. “In het acceptatiebeleid van ING bijvoorbeeld staat dat het schulden tot € 5.000 buiten beschouwing laat. En bij ABN Amro gaat het om € 2.500. Rood staan heeft in principe dus helemaal geen gevolgen, tenzij je veel leningen hebt en het totaal van de leningen boven dat bedrag uitkomt. Dan kijkt men naar de totale som die je geleend hebt, maar dat is ook logisch. Het is heel belangrijk dat banken niet gaan muggenziften, maar aan de andere kant wel kijken naar hoeveel leningen men al heeft.”

Anders dan de zorgen die sommige branchepartijen eerder uitspraken over de nieuwe registratieregels voorziet Van den Bosch geen negatieve gevolgen voor lopende dossiers. “Ik denk dat het wel meevalt, want banken hebben in hun regels staan dat ze kleine kredieten niet meenemen. Bij je eigen bank speelt het sowieso niet, want die kennen je roodstand. Maar ook in andere gevallen zal men naar het totaal kijken en zal het waarschijnlijk geen gevolgen hebben. Als je als klant kunt laten zien dat je nooit consequent rood staat, zal de bank niet snel moeilijk doen. Banken kijken bovendien ook altijd naar je persoonlijke situatie. De media maken er misschien een rekenkundig verhaal van, maar laat ik het zo zeggen: ik geloof niet dat we na 1 december allerlei problemen gaan ervaren.”

 

Reageer op dit artikel