nieuws

BKR-bemiddelaar: nieuwe regels blokkeren hypotheek voor duizenden

Financiële planning 606

Duizenden Nederlanders die wel eens rood staan op hun bankrekening kunnen in de toekomst door verhuizing of vergeetachtigheid een negatieve BKR-registratie krijgen, waarna ze niet meer in aanmerking komen voor een hypotheek of lening. Dit stelt Dynamiet Nederland, een bureau dat jaarlijks 5.000 Nederlanders afhelpt van hun terechte en onterechte BKR-registratie. Vanaf 1 december gelden nieuwe aangescherpte regels waarbij voor schulden vanaf € 250 een registratie geldt.

BKR-bemiddelaar: nieuwe regels blokkeren hypotheek voor duizenden

Met de regel krijgen miljoenen bankklanten opeens een BKR-registratie, ook als ze niet rood staan. Volgens Dynamiet Nederland worden de gevolgen van de aanscherping onderschat. “Iemand die maximaal 250 euro rood staat, moet maandelijks een termijnbedrag van 6 of 7 euro betalen. Wie tweemaal vergeet dat bedrag over te maken, kan een negatieve melding bij het BKR krijgen. Bovendien kan de bank dan de limiet intrekken en de gehele vordering opeisen. Dit wordt gemeld bij het BKR en dan krijgt iemand de zwaardere code A2 achter zijn naam. Die negatieve registratie blijft vervolgens vijf jaar staan, waardoor het afsluiten van een hypotheek of lening praktisch onmogelijk wordt.”

BKR-melding niet in verhouding tot gevolgen
Er dreigt nu een hausse aan negatieve registraties voor relatief lage bedragen, terwijl dat volgens Dynamiet wettelijk niet eens mag. Het bureau wijst op een beschikking van de Hoge Raad uit 2011. Daaruit blijkt dat financiële instellingen altijd een belangenafweging moeten maken, voordat ze een wanbetaler bij het BKR aanmelden voor een negatieve registratie. In dit geval ging het om een klant van Santander die na negen jaar trouwe kredietaflossing een betalingsachterstand van 20 euro niet betaalde en door een verhuizing de brieven en aanmaningen niet ontving. Daardoor kon hij uiteindelijk geen hypotheek afsluiten. De bank meldde hem automatisch aan bij het BKR, maar dat staat volgens de Hoge Raad niet in verhouding tot de gevolgen. De uitspraak heeft al in tal van rechtszaken geleid tot het ongedaan maken van negatieve BKR-registraties.

Kleine bedragen automatisch doorgegeven
“Wat de rechtbank, het Hof en als laatste de Hoge Raad stellen is dat je niet klakkeloos een codering achter een registratie mag plaatsen. Je moet eerst kijken wat er aan de hand is”, aldus mr. Marijn Knol namens Dynamiet Nederland. “Pas als je vindt dat het terecht is, mag je de code plaatsen. Het probleem is dat deze registraties voor kleine bedragen automatisch per computer doorgegeven worden en niemand die belangenafweging ooit maakt. Zeker als het om een paar euro gaat, zullen banken en kredietverstrekkers dat nooit doen, want dat kost te veel. Deze werkwijze is in strijd met de wet en zou dus eigenlijk aangepast moeten worden.”

Reageer op dit artikel