nieuws

VEH: ‘Gemeenten overtreden wet met WOZ’

Financiële planning 1250

VEH: ‘Gemeenten overtreden wet met WOZ’

Slechts een kwart van alle 390 gemeenten in Nederland heeft de WOZ-waarden van woningen ingevoerd in het gisteren geopende centrale online WOZ-waardeloket. Dat blijkt uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis (VEH). De belangenvereniging vindt dit onacceptabel hoop dat minister Plasterk in actie komt.

Sinds 1 oktober moeten de WOZ-waarden van alle huizen voor iedereen kosteloos inzichtelijk zijn op het centrale loket. Maar in sommige gemeenten kunnen burgers nog niet eens informatie vinden over hoe ze aan waardebepalingen van woningen kunnen komen. Onacceptabel volgens Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. “Hiervoor is geen excuus. Ook gemeenten moeten zich aan de wet houden. Die openbaarheid moet er direct komen. Minister Plasterk moet dat regelen.”

Doolhof
Uit de rondgang van VEH blijkt dat gemeenten een doolhof aan informatiebronnen hebben gecreëerd. “Sommige gemeenten, zoals Alphen aan den Rijn, stellen onterecht beperkingen aan het aantal waardebepalingen dat mensen kunnen opvragen. Maassluis en St. Anthonis verstrekken de WOZ-waarden alleen per post. Een aantal gemeenten zegt dat ze hun gegevens pas vanaf maart 2017 kunnen aanleveren”, concludeert de belangenvereniging.

Reageer op dit artikel