nieuws

‘Rente studielening naar 0 procent’

Financiële planning 1728

Studenten die een studielening hebben gesloten, betalen volgend jaar geen rente. Dat meldt het Parool op basis van bronnen bij het ministerie van Onderwijs.

‘Rente studielening naar 0 procent’

De rente voor studieleningen wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit jaar staat het percentage al op 0,01%; volgend jaar zou er renteloos kunnen worden geleend. Wie afstudeert, profiteert langer van een renteloze lening: het rentepercentage wordt voor deze groep eens in de vijf jaar vastgesteld. Ook oud-studenten die in 2017 vijf, tien of vijftien jaar geleden zijn begonnen met aflossen, hoeven de komende vijf jaar geen rente te betalen. Die bedroeg in 2002 nog 4,03%. Een negatieve rente is niet aan de orde: die optie is vorig jaar geschrapt.

Lenen om te sparen
Mede door de zeer lage rente vragen veel studenten een maximale lening van ruim € 1.000 per maand aan, om het bedrag op een spaarrekening te zetten. Die lening telt mee bij het bepalen van de maximale hypotheek die kan worden gesloten; bepalend daarbij is het maximale bedrag dat op enig moment uitstond.

Reageer op dit artikel