nieuws

‘Rente studielening naar 0 procent’

Financiële planning 1732

‘Rente studielening naar 0 procent’

Studenten die een studielening hebben gesloten, betalen volgend jaar geen rente. Dat meldt het Parool op basis van bronnen bij het ministerie van Onderwijs.

De rente voor studieleningen wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit jaar staat het percentage al op 0,01%; volgend jaar zou er renteloos kunnen worden geleend. Wie afstudeert, profiteert langer van een renteloze lening: het rentepercentage wordt voor deze groep eens in de vijf jaar vastgesteld. Ook oud-studenten die in 2017 vijf, tien of vijftien jaar geleden zijn begonnen met aflossen, hoeven de komende vijf jaar geen rente te betalen. Die bedroeg in 2002 nog 4,03%. Een negatieve rente is niet aan de orde: die optie is vorig jaar geschrapt.

Lenen om te sparen
Mede door de zeer lage rente vragen veel studenten een maximale lening van ruim € 1.000 per maand aan, om het bedrag op een spaarrekening te zetten. Die lening telt mee bij het bepalen van de maximale hypotheek die kan worden gesloten; bepalend daarbij is het maximale bedrag dat op enig moment uitstond.

Reageer op dit artikel