nieuws

Prijzen koopwoningen weer omhoog

Financiële planning 3377

Prijzen koopwoningen weer omhoog

De prijzen van koopwoningen zijn ook in september weer gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De prijs lag vorige maand 5,9% hoger dan in september 2015. Deze toename is iets kleiner dan in augustus, toen met 6% de grootste prijsstijging in 14 jaar werd genoteerd.

Sinds 2013 zitten de huizenprijzen onverminderd in de lift. Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 moet voor een huis gemiddeld 12,9% meer worden betaald. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 ligt het prijsniveau met 11,4% nog altijd lager. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen was in september 2016 ongeveer even hoog als in juli 2005.

Prijzen Utrecht hoger dan voor crisis
Koopwoningen in de stad Utrecht waren in het derde kwartaal van 2016 voor het eerst duurder dan voor de crisis. In Amsterdam is dit al driekwart jaar het geval. De prijzen van bestaande koopwoningen waren in het derde kwartaal in alle provincies en de vier grote steden gemiddeld hoger dan een jaar eerder. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in de gemeente Utrecht een piek in het derde kwartaal van 2008. Daarna daalden de prijzen met ruim 17% tot een dieptepunt in het tweede kwartaal van 2013. Nu, ruim drie jaar later, liggen de prijzen bijna 2% boven het niveau in 2008.

Woningen overal duurder
In alle provincies en de vier grote steden waren woningen gemiddeld duurder dan in het derde kwartaal van 2015. Noord-Holland noteerde met 9% voor de tiende keer op rij de grootste prijsstijging van de provincies. Dit is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan Amsterdam, waar kopers gemiddeld ruim 14% meer betaalden voor een koophuis dan een jaar geleden.

In de provincies Utrecht (6,%) en Groningen (6,7%) was de prijsstijging van woningen ook groter dan gemiddeld in Nederland (5,6%). Dat geldt ook voor de overige drie grote steden Utrecht (9,8%), Den Haag (8,4%) en Rotterdam (7,5%).

Reageer op dit artikel