nieuws

Nederlander leent zonder het te weten

Financiële planning 4287

Nederlander leent zonder het te weten

Volgens online kredietverstrekker Freo weten veel mensen niet dat ze een lening hebben, laat staan dat ze op de hoogte zijn van de voorwaarden. Meer dan de helft van de consumenten beschouwt een consumptief krediet niet als een lening.

Freo, onderdeel van Rabo-dochter De Lage Landen, vroeg ruim duizend Nederlanders naar hun leengedrag. Op de vraag of zij een lening hebben, antwoordde 36% bevestigend. Van dezelfde groep gaf echter 70% aan een hypotheek te hebben, wel eens iets te kopen op afbetaling en/of rood te staan op de betaalrekening. 46% heeft een hypotheek, 22% staat wel eens rood. Het doorlopend krediet en de persoonlijke lening worden allebei door 11% genoemd. “Meer dan de helft van de Nederlanders met een lening, geeft zelf aan geen lening te hebben. Daarnaast zijn de voorwaarden vaak niet bekend. 54% van de leningbezitters weet het rentepercentage niet”, aldus Freo.
Ook een hypotheek wordt vaak niet als lening gezien. En 53% van de ondervraagden met een persoonlijke lening, doorlopend krediet, kopen op afbetaling of de mogelijkheid tot rood staan op de betaalrekening ziet deze producten evenmin als lening.

Bewustwording
Freo heeft aan de merknaam de slagzin ‘Weet wat je leent’ toegevoegd, die consumenten bewuster moet maken. Marketingmanager Rick Bos: “Het loont absoluut om bestaande leningen onder de loep te nemen en te onderzoeken of het voordeliger kan. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat mensen zich altijd afvragen of het afsluiten van een lening echt wel nodig is. Kies je toch voor een lening? Los hem dan zo snel mogelijk af. Ook al klinkt een lagere maandlast interessant en een langere looptijd aantrekkelijk, je zit langer aan je lening vast en betaalt in veel gevallen meer rente, dat kost onnodig veel geld.”

Eerder BKR-registratie
Het Bureau Kredietregistratie meldde vorige week dat rood staan vanaf 1 december eerder tot een registratie kan leiden. Limieten vanaf € 250 worden geregistreerd; tot nu toe lag de grens op € 500. Daarmee kan de maximale lening bij een hypotheekaanvraag duizenden euro’s lager uitpakken.

Reageer op dit artikel