nieuws

Minder NHG door stijgende woningprijzen

Financiële planning 899

Minder NHG door stijgende woningprijzen

Het aantal hypotheken met NHG is het vorige kwartaal gedaald onder invloed van de stijgende huizenprijzen. Dit blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen, verstrekker van de Nationale Hypotheekgarantie. Vanaf volgend jaar wordt de garantie gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde.

Van het aantal verstrekte hypotheken binnen het bereik van de NHG is de eerste drie kwartalen van 2016 circa 74 procent mét NHG verstrekt. Dat komt neer op 87.500 huishoudens.  Een jaar eerder waren dit er in dezelfde periode ruim 100.000.  De afname hangt samen met de sterk stijgende prijzen voor woningen ten opzichte van de gelijk gebleven NHG grens, waardoor minder hypotheken voor de NHG in aanmerking komen.

Verruiming van de NHG bovengrens
De maximale prijs van een woning die met NHG gefinancierd kan worden, is per 2017 gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde. Deze bovengrens gaat per 1 januari, vanwege de stijgende woningwaarde, dus omhoog. Dan kan een woning tot € 245.000 worden gefinancierd met NHG, waar dat in 2016 nog € 231.132 was.

Arjen Gielen, algemeen directeur van het WEW: “Met de koppeling aan de gemiddelde woningwaarde bedienen we weer dezelfde groep als voor de crisis: mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen. Ondertussen heeft deze groep te maken met nieuwe uitdagingen rondom wonen en andere mogelijkheden bij de financiering daarvan. Nu de gezondheid van het fonds toeneemt, kunnen wij ons steeds meer richten op deze nieuwe uitdagingen voor onze klanten.” Daarbij denkt hij specifiek aan zzp’ers en starters.

Gezonder fonds door afname verliesdeclaraties
In het derde kwartaal is het garantievermogen van het waarborgfonds verder toegenomen. Dit heeft te maken met de verdere afname van het aantal verliesdeclaraties door de structurele verbetering op de woningmarkt, die groter was dan de afname in inkomsten uit nieuwe garantieverstrekkingen.

 

Reageer op dit artikel