nieuws

Invallen voor kredietbemiddeling zonder vergunning

Financiële planning 154

Invallen voor kredietbemiddeling zonder vergunning

De FIOD heeft deze week woningen in Epse en Wapenveld en bedrijfspanden in Diever en Amsterdam doorzocht in onderzoeken naar mogelijke faillissementsfraude en het bemiddelen en aanbieden van krediet zonder vergunning van de AFM. In de twee afzonderlijke onderzoeken naar zogeheten ‘beroepsfraudeurs’ is ook een verdachte opgeroepen voor verhoor.

De Belastingdienst heeft afgelopen week samen met de FIOD en het Functioneel Parket op verschillende manieren opgetreden tegen beroepsfraudeurs die misbruik maken van rechtspersonen. Beroepsfraudeurs kopen onder meer rechtspersonen, bijvoorbeeld BV’s, die op de rand van een faillissement staan, al dan niet via een stroman. Vervolgens bouwen de fraudeurs via die BV nieuwe schulden op. Uiteindelijk gaat het bedrijf failliet of wordt het op eigen verzoek ontbonden. Bij de onderzoeken naar beroepsfraudeurs zijn ook de AFM, het Bureau Financieel Toezicht (BFT) en de Kamer van Koophandel betrokken.

Loon voor stromannen
Bij de onderzoeken van deze week startte de Belastingdienst verschillende boekenonderzoeken bij BV’s waar een vermoeden is van fraude. Daarnaast bezocht de dienst een aantal directeur-grootaandeelhouders die hun BV hebben verkocht aan een beroepsfraudeur. Ook bekeek de Belastingdienst of stromannen rekening houden met het loon, gebruikelijk voor de bestuursfunctie die ze bekleden. Is dit niet het geval dan worden hiervoor belastingaanslagen opgelegd en kan dit ook consequenties hebben voor de toeslagen die zij eventueel ontvangen.
De toezichtbezoeken zijn een vervolg op 4 onderzoeken die het BFT eerder dit jaar heeft uitgevoerd bij notarissen naar aandelentransacties waarbij mogelijk sprake is van faillissementsfraude.

Reageer op dit artikel