nieuws

ING: ‘Vertrouwen huizenmarkt op historisch hoog niveau’

Financiële planning 3583

ING: ‘Vertrouwen huizenmarkt op historisch hoog niveau’

Het vertrouwen in de huizenmarkt is hoog. Uit het ING Woonbericht blijkt dat 70% van de koopwoningbezitters en starters het een goed moment vinden om een huis te kopen. En slechts 3% denk dat de huizenprijzen de komende tijd gaan dalen.

Bij de ING heeft men berekend dat de Nederlandse huizenmarkt er sinds 2006 niet zo goed voor heeft gestaan als nu. “70% van de ondervraagden vindt het nu een gunstig moment om een huis te kopen. 85% denkt dat de huizenprijzen voorlopig nog verder zullen stijgen en 86% denkt dat het aantal transacties op de woningmarkt zal blijven toenemen”, aldus het onderzoek. Een kleine meerderheid denkt dat de lage stand van de hypotheekrente op niet al te lange termijn is afgelopen: 39% verwacht een stijging van de hypotheekrente en 25% een verdere daling.

Niet gek laten maken
Wim Flikweert, manager Hypotheken van ING: “Het vertrouwen is weer terug op de markt. Dat leidt in sommige gebieden tot een huizenmarkt die onder spanning staat. Het blijft een aanbodmarkt; er komt mondjesmaat woonruimte bij terwijl het aantal huishoudens de komende jaren nog fors stijgt.” Flikweert drukt potentiële huizenkopers op het hart dat ze zich niet gek moeten laten maken door bijvoorbeeld akkoord te gaan om ontbindende voorwaarden te schrappen, zoals het financieringsvoorbehoud. “Probeer zoveel mogelijk van te voren uit te zoeken zodat je wel zo snel mogelijk kunt handelen.”

Minder opbouw vermogen
Vorig jaar deed volgens ING een kwart van de koopwoningbezitters niet aan het opbouwen van vermogen buiten de hypotheek. “Tegenwoordig is dat gegroeid naar ruim een derde (34%) van alle hypotheeknemers. De angst om met een restschuld te blijven zitten is teruggelopen.” Van de groep huizenbezitters die juist buiten hun hypotheek aan vermogensopbouw doet, is sparen als vermogensopbouw minder populair geworden, zo meldt de bank. “Dit doet nu nog maar 61% tegenover 78% een jaar geleden. Een combinatie van sparen en beleggen is bijna drie keer zo populair geworden: 10% deed dit in 2015 tegen 29% nu.” Flikweert voegt daaraan toe: “De lage spaarrente maakt sparen minder aantrekkelijk als instrument voor vermogensopbouw. Dat zorgt ervoor dat beleggen populairder wordt. Daar is niets mis mee, zeker niet wanneer je belegt voor iets dat ver in de toekomst ligt. Je bent minder kwetsbaar voor plotselinge koersvallen op de korte termijn. Bovendien sparen veel mensen al binnen hun hypotheek omdat ze aflossen in hun annuïteitenhypotheek.”

Reageer op dit artikel