nieuws

Independer van start met execution only-hypotheken

Financiële planning 3807

Independer van start met execution only-hypotheken

Bij Independer hebben vorige week de eerste klanten online een execution only-hypotheek gesloten. Het betrof een zogeheten bèta-test; vanaf vandaag kan elke starter zelfstandig een hypotheek afsluiten. De test of de consument genoeg inzicht heeft om zonder adviseur aan de slag te gaan, wordt uitgebreid aangepakt: k

andidaten moeten in drie stappen aantonen over voldoende kennis te beschikken.

Zelf sluiten is voorlopig alleen weggelegd voor starters in loondienst die een bestaande woning willen kopen. Aan de zelfsluitmodule is een nieuwe toets gekoppeld waaruit moet blijken of de klant in staat is zelfstandig een hypotheek te sluiten. De toets is volgens directeur Ruud Martens strenger dan bestaande toetsen: “De meeste beschikbare kennis- en ervaringstoetsen en -procedures schieten hierin tekort. Daarom ontwikkelden wij een nieuw toetsingsmodel dat uit drie onderdelen bestaat.”

Direct slagen verplicht
Het eerste onderdeel is de kennis- en ervaringstoets van 18 vragen. “Klanten krijgen bij dit onderdeel één kans en moeten er direct voor slagen.” Om te voorkomen dat antwoorden gaan circuleren op internet, zijn er verschillende versies van de toets gemaakt. Het tweede onderdeel meet het gedrag van de klant, zoals de snelheid waarmee hij de vragen invult. “Wanneer een klant afwijkend gedrag vertoont, moet dit kunnen worden verklaard, anders mag hij niet door.” Ten derde heeft de klant nog een telefoongesprek met een hypotheekmedewerker, die zijn fiat moet geven. “Alleen als de klant voor alle drie de onderdelen slaagt, geven wij hem de mogelijk om zelf zijn hypotheek af te sluiten”, zegt Martens.

Eerst invullen, dan toetsen
Voordat de toets kan worden gedaan, moet de potentiële huizenkoper al wat gegevens invullen: inkomen, inkomensverwachten en gegevens over leningen, maar ook of hij gebruik wil maken van NHG. Vervolgens worden al de maximale hypotheek, de benodigde eigen middelen, de keuze in renteperiode en hypotheekvorm getoond. Pas als de klant na vergelijking bij de geldgever van zijn keuze een aanvraag wil doen, moet de kennistoets worden afgelegd.

Independer heeft nu vijf geldverstrekkers die execution only mogelijk maken: ASR, Argenta,  bijBouwe, Lloyds Bank en Munt. Op korte termijn komen er daar vier bij, zegt Martens. “Het volledig online aanbieden van het afsluitproces biedt klanten met voldoende kennis van zaken, grote toegevoegde waarde. Op die manier worden mensen niet gedwongen advies af te nemen, waardoor zij bijna 80% kunnen besparen.” Voor het execution only-traject rekent Independer € 495. Daarnaast rekent de Achmea-dochter € 100 voor het bemiddelen in de overlijdensrisicoverzekering.

Reageer op dit artikel