nieuws

BKR scherpt kredietgrens aan

Financiële planning 2848

BKR scherpt kredietgrens aan

Het Bureau Kredietregistratie (BKR) gaat kredieten eerder registreren. Vanaf  1 december 2016 kan rood staan bij de bank gevolgen hebben voor de maximale hypotheek die een consument kan krijgen. Het BKR voldoet hiermee aan de aangescherpte Wet financieel toezicht (Wft).

Vanaf 1 december worden alle kredieten, die groter zijn dan € 250 en die langer dan een maand worden gebruikt, geregistreerd. Daaronder vallen winkelpassen, creditcards, doorlopende kredieten en limieten op de betaalrekening. Momenteel ligt de registratiegrens nog bij € 500 en geldt zij voor een looptijd langer dan drie maanden. De strengere registratie biedt volgens het BKR eerder inzicht in het stapelen van (kleine) schulden. “Daardoor kunnen mensen met schuldproblemen sneller geholpen worden”, stelt het BKR.

Lagere hypotheek
Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) loopt de huizenkoper door de nieuwe grenzen kans minder geld te kunnen lenen voor zijn huis. “Iemand met een limiet van € 500 op zijn betaalrekening kan vanaf 1 december ongeveer € 2800 minder hypotheek krijgen dan iemand die dat niet heeft. Voor iemand met een limiet van € 1500 kan dit verschil oplopen tot ongeveer € 8400”, aldus VEH.

Bijna elke volwassene in Nederland heeft een registratie bij het BKR, weet VEH. De meeste consumenten (91 %) hebben echter geen betalingsachterstanden.

Reageer op dit artikel