nieuws

AFM blockt 180.000 advertenties van dubieuze kredietaanbieders

Financiële planning 1210

AFM blockt 180.000 advertenties van dubieuze kredietaanbieders

De AFM heeft de afgelopen twee jaar bijna 180.000 advertenties van twijfelachtige kredietaanbieders laten verwijderen van websites. Dit stelt de toezichthouder naar aanleiding van een gezamenlijk actie van verschillende overheidsdiensten tegen zogeheten beroepsfraudeurs. Daarbij werden ook invallen gedaan bij verdachten van het illegaal aanbieden en bemiddelen van krediet.

De Belastingdienst trad vorige week samen met de FIOD, het Functioneel Parket, de AFM, het Bureau Financieel Toezicht (BFT) en de Kamer van Koophandel op tegen beroepsfraudeurs die misbruik maken van rechtspersonen. Daarbij werden woningen in Epse en Wapenveld en bedrijfspanden in Diever en Amsterdam doorzocht in onderzoeken naar mogelijke faillissementsfraude en het bemiddelen en aanbieden van krediet zonder vergunning van de AFM.

Leningen zonder BKR-toetsing
De AFM stelt regelmatig meldingen te krijgen van consumenten over illegale kredietaanbieders. Vaak gaat het om advertenties op internet met aanbiedingen voor bijvoorbeeld het afsluiten van leningen zonder BKR-toetsing. “De verleiding is groot om op deze aanbiedingen in te gaan, vooral als je al in een lastige financiële positie zit”, aldus de toezichthouder. “Vrijwel direct wordt er aan de lener gevraagd om alvast de ‘kosten’ te betalen. Maar eenmaal betaald, ontvangt de lener het bericht dat de deal niet doorgaat of probeert de kredietaanbieder de lener te verleiden nog meer geld te betalen.”

Adverteerders die al eerder tegen de lamp liepen
De AFM scant periodiek bepaalde websites op twijfelachtige kredietadvertenties en zorgde er op die manier de afgelopen twee jaar voor dat bijna 180.000 advertenties werden verwijderd. In veel gevallen ging het om adverteerders die al eerder tegen de lamp liepen bij pogingen om consumenten op te lichten.

Reageer op dit artikel