nieuws

Achmea zwijgt over omvang voorlopig getermineerd Tellius

Financiële planning 217

Achmea zwijgt over omvang voorlopig getermineerd Tellius

Achmea is gestopt met het funden van nieuwe Telliushypotheken omdat het fonds ‘de gewenste omvang heeft bereikt’. Cijfers wil de verzekeraar niet geven. Het is volgens woordvoerder Marco Simmers niet uitgesloten dat in de toekomst een andere belegger geld in Tellius zal stoppen.

Syntrus Achmea Real Estate & Finance liet in juli 2014 weten met een nieuw merk te komen. Dat werd opgericht voor één aanbieder, te weten Achmea. “Het gaat om een institutionele belegger, die het geld beschikbaar heeft besteld en niet deelneemt in ons hypothekenfonds”, zo meldde Syntrus destijds. Daarmee werd gedoeld op het Particuliere Hypothekenfonds dat sinds 1997 bestaat en dat 48 participerende beleggers telt. De totale fondsomvang bedraagt meer dan € 5,3 miljard.

Apart merk
Achmea wilde echter een eigen merk lanceren: Tellius Toekomstvast. Woordvoerder Marco Simmers zegt daar desgevraagd over: “Achmea kon zich via dit aparte merk richten op hypotheken met de focus op lange rentevastperiodes. Hierdoor kon voor deze hypotheken een gunstig hypotheektarief worden neergezet.” Op de vraag hoeveel euro’s aan hypotheekkapitaal is uitgezet of over het bereikte marktaandeel wil Achmea niet reageren. Simmers zegt alleen: “Het fonds heeft de gewenste omvang bereikt.”

Niet definitief
In een FAQ van Tellius wordt benadrukt dat de dienstverlening aan bestaande klanten binnen de bestaande productvoorwaarden gewoon wordt voortgezet. Adviseurs behouden hun aanstelling. Ook wordt benadrukt dat Tellius voorlopig stopt, de exit is niet definitief. Kan het ook zijn dat een andere belegger geld in het merk zal steken? “Dat is niet onmogelijk”, zegt Simmers. Ook de woordvoerder van Syntrus Achmea Erik van der Struijs laat weten dat dat tot de mogelijkheden behoort, “maar dat gaat dan wel in overleg met Achmea.”

Afweging
Advies- en onderzoeksbureau IG&H Consulting brengt elk kwartaal een hypotheekupdate uit. Dat levert geen gegevens over het Tellius-marktaandeel op. “Wij verstrekken alleen de veranderingen in marktaandelen en de omvang van groepen nieuwkomers”, aldus Joppe Smit van IG&H. Hij voegt toe: “Maar onze indruk is dat Tellius vrij klein is gebleven en relatief kort in de markt is geweest. Meestal zijn merken wel wat langer op de markt. Partijen als Achmea maken in dit soort situaties een portfolio afweging – ze investeren vaak op meerdere fronten in de hypotheekmarkt. Achmea bijvoorbeeld ook via een van de Hypotrustlabels en met haar eigen merken Woonfonds en Centraal Beheer. Het kan dan een afweging zijn om een kleiner label als Tellius niet verder te ontwikkelen.”

Waakvlam
Matthijs Mons, partner bij Yellowtail en kenner van de hypotheekmarkt zegt: “Dit gaan we de komende tijd vaker zien. Institutionele beleggers willen een x-percentage van hun portefeuille beleggen in Nederlandse woninghypotheken. Als dat doel behaald is gaat de modus waakvlam in, tenzij er natuurlijk in de tussentijd een of meerdere nieuwe funders klaar staan voor het betreffende label.”

Kanttekening
Volgens Mons zijn deze ‘eendagsvliegen’ niet slecht voor de hypotheekmarkt. “Zonder deze partijen zou er een bijna oligopolische situatie zijn, waarbij de grootbanken en enkele verzekeraars de koek met elkaar mogen verdelen en er veel minder rente-concurrentie zou zijn. Veel concurrentie is goed voor consumenten en dus ook voor intermediairs. Daarom zie je ook dat het intermediaire kanaal terrein wint de laatste tijd. Er valt immers veel te kiezen. En per saldo is dat goed.” Maar, er is ook een kanttekening, zegt Mons. “Zit je als klant ook goed wanneer zo’n partij stopt? Wat als je dan tussentijds wil aanpassen of na afloop weg wil en je staat onder water? Het is belangrijk dat adviseurs die risico’s kennen en er goed over adviseren. Maar dat wil niet zeggen dat het categorisch verkeerd is natuurlijk. Ik zou het als klant echter wel willen weten voordat ik mijn hypotheek afsluit, zodat ik een goede afweging kan maken. Ik denk dat er nu wel een aantal klanten zijn van Tellius die zich afvragen of ze er wel goed aan hebben gedaan om daar een hypotheek af te sluiten.”

Reageer op dit artikel