nieuws

Abelskamp (NVIA): ‘Tornen aan Wft-gebouw werkt niet’

Financiële planning 4611

Abelskamp (NVIA): ‘Tornen aan Wft-gebouw werkt niet’

De Nederlandse Vereniging van Inkomensadviseurs (NVIA) herkent zich niet in de kritiek die diverse brancheorganisaties hebben op de werkwijze van de Commissie Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD). Volgens de NVIA zijn opleidingsinstituten prima toegerust op het inbrengen van PE-onderwerpen bij de CDFD. Bovendien mag wat de inkomensadviseurs betreft de zwaarte van het examen nog wel omhoog. 

Een handvol brancheorganisaties viel eerder deze week over uitspraken van de CDFD waarmee de commissie aangaf teleurgesteld te zijn over de inbreng van de adviseurs (en diens organisaties) voor wat betreft nieuwe PE-onderwerpen. De NVIA stelt zich niet te kunnen vinden in boosheid bij de collega branche- en beroepsorganisaties. Het is volgens de vereniging een feit dat de meeste onderwerpen ingebracht zijn door opleidingsinstituten. Ook de NVIA kiest zelf voor deze weg. Leden komen met onderwerpen die op de toekomstige PE-agenda zouden moeten staan. Deze worden ingebracht via een opleidingsinstituut dat weet waar het over gaat en de praktische vertaling kan maken.

Zwaarte examen omhoog
Wat Peter Abelskamp, voorzitter van de NVIA betreft, mag de zwaarte van het examen voor zijn beroepsgroep nog wel omhoog: “Het PE-examen is geen moetje, in de zin van het even halen van een papiertje. De eisen mogen juist omhoog, helemaal nu met de samenvoeging van WGA-vast en WGA-flex zichtbaar wordt hoe weinig kennis en vaardigheden onderdeel zijn van de bagage van de adviseur inkomensverzekeringen.”

Betere adviseur ondersteunen
De NVIA treedt veelvuldig in overleg over de inhoud en de zwaarte van onderwerpen en laat verder het stelsel Wft Inkomen zoals het is. Abelskamp: “Een betere adviseur krijgen we niet door te gaan tornen aan het Wft-bouwwerk. Een betere adviseur moet de innerlijke wil hebben om het vak meer dan serieus te nemen. Die adviseurs wil de NVIA ondersteunen.”

Reageer op dit artikel