nieuws

Dijsselbloem: banken moeten fouten rechtzetten

Financiële planning 1474

Dijsselbloem: banken moeten fouten rechtzetten

Banken moeten zelf hun fouten herstellen als zij de boeterente voor het oversluiten van een hypotheek verkeerd hebben berekend. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag in het Vragenuur van de Tweede Kamer.

“Sinds deze zomer is in een Europese richtlijn vastgelegd dat banken niet méér mogen vragen dan de reële kosten”, benadrukt minister Dijsselbloem van Financiën in de Kamer. Hij reageerde op vragen van PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer over banken die bij klanten te hoge boeterentes in rekening brengen. Dijsselbloem zegt ook dat de berekening van boeterentes sinds deze zomer “goed is geregeld”. Toezichthouder AFM is een onderzoek begonnen naar onder meer de praktijk bij banken de afgelopen jaren, en de minister wil de resultaten daarvan afwachten.

Aan banken zelf
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat in een bericht op haar website weten dat het aan banken zelf is om het boetebedrag te berekenen bij het oversluiten van een hypotheek. “Daarover kan de NVB geen uitspraak doen. Uitgangspunt is wel dat deze berekening voor de klant zo transparant mogelijk moet zijn”, aldus de branchevereniging. Net als minister Dijsselbloem wacht de NVB de uitkomsten van het onderzoek van toezichthouder AFM af.

Naar de rechter
Eerder is op dinsdag al bekend geworden dat de stichting Oversluitclaim stapt naar de rechter om banken te dwingen schade door te hoge boeterente terug te balen. Volgens Oversluitclaim, een initiatief van Ikbenfrits.nl, hebben banken steevast veel te hoge oversluitvergoedingen in rekening gebracht. De stichting wil banken via de rechter ook dwingen in het vervolg lage overstapboetes te berekenen aan huidige klanten.

Reageer op dit artikel