nieuws

Banken bieden excuses aan voor fouten bij verkoop rentederivaten

Financiële planning 2199

Banken bieden excuses aan voor fouten bij verkoop rentederivaten

Rabobank en ABN Amro bieden klanten hun verontschuldigingen aan voor fouten die ze hebben gemaakt bij de verkoop van rentederivaten. Dat meldt het Financieele Dagblad. Wiebe Draijer, voorzitter van de raad van bestuur van de Rabobank, en Joop Wijn, directeur corporate banking bij ABN Amro, erkenden dinsdagavond in de Tweede Kamer dat er bij de verkoop van 17.600 rentederivaten zaken mis zijn gegaan.

“We bieden onze welgemeende excuses aan aan de ondernemers waar het niet goed is gegaan”, zegt Wijn. Draijer zegt dat zijn bank niet in alle gevallen heeft gehandeld zoals het zou moeten en daarvoor ook zijn verontschuldigingen aan de betrokken klanten aanbiedt.

Onafhankelijke commissie
Veel ondernemers in het midden en kleinbedrijf gingen tot 2014 bij zes banken (ABN Amro, Rabobank, ING, SNS, Van Lanschot en Deutsche Bank) rentederivaten aan, waar ze vervolgens veel verlies op leden. In juni kwam een einde aan de onzekerheid over de afwikkeling daarvan toen een onafhankelijk derivatencommissie een “uniform en voorschrijven herstelkader” voorschreef om gedupeerden schadeloos te stellen.

Draijer en Wijn hebben in een rondetafelgesprek met de vaste commissie van Financiën toegezegd dat ze het akkoord “ruimhartig” en “naar de geest” zullen uitvoeren. Na een testfase waarin details moeten worden uitgewerkt, beginnen de banken in november met de definitieve afwikkeling. De hoop is dat die medio volgend jaar is voltooid. Onafhankelijke deskundigen houden daar toezicht op.

Kwetsbaar dossier
Draijer spreekt in de Tweede Kamer over “een kwetsbaar en moeizaam dossier dat al veel te lang loopt.” De Rabobank zette volgens het FD in totaal € 700 mln opzij voor gedupeerde klanten, waarvan € 200 mln voor echte schade is en € 500 mln als coulance voor alle derivatenbezitters, ongeacht of ze schade hebben geleden of misschien zelfs voordeel hadden. Draijer geeft toe dat de bank met dat laatste moeite had. “Maar dat aanvaard je dan toch in het belang van de maatschappelijke rust en de voortgang van het dossier.”
De verwachting van het FD is dat de Nederlandse banken en Deutsche Bank in totaal ruim € 1,3 mld zullen moeten uitkeren in het kader van het herstelkader. Dat is aanzienlijk meer dan de ruim € 400 mln waar ze aanvankelijk op rekenden.

In behoefte voorzien
Beide bankiers vinden overigens nog steeds dat de derivatencontracten in een behoefte van hun klanten kunnen voorzien. “Maar we moeten wel heel goed weten bij welke klanten het past en dat is doorgaans niet bij de kleine ondernemingen.”

Reageer op dit artikel