nieuws

ABN Amro: ‘Bij berekening boeterente juist voordeel voor klant gekozen’

Financiële planning 2261

ABN Amro: ‘Bij berekening boeterente juist voordeel voor klant gekozen’

ABN Amro brengt haar klanten die vervroegd willen aflossen op de hypotheek de voor de klant meest voordelige boeterente in rekening. Dat zegt de grootbank op haar website. “Wij brengen die klanten dus niet teveel boeterente in rekening, zoals in de uitzending van AvroTros Radar van 12 september 2016 werd beweerd.”

Daarnaast zegt ABN Amro haar klanten zorgvuldig en duidelijk te informeren over de hoogte en de opbouw van de vergoeding voor vervroegde aflossing. De bank verwijst voor meer informatie en rekenvoorbeelden naar haar website.

‘Naast betere rente’
In de berekening van de vergoeding voor vervroegde aflossing zegt ABN Amro, anders dan in Radar wordt gesteld, geen rekening te houden met een lagere vergelijkingsrente die in het nadeel van de klant uitvalt. Integendeel, zegt de bank. “Voor het bepalen van de vergoeding gebruiken wij de ‘naast betere rente’, die juist in het voordeel van de klant werkt. Hierdoor betaalt de klant juist een lagere vergoeding dan in Radar wordt gesteld.”

Geen ontoelaatbare afspraken
De grootbank vervolgt: “Ook werd in Radar beweerd dat banken onderling ontoelaatbare afspraken hebben gemaakt in de Gedragscode Hypothecaire Financiering. Dat is niet waar. De Gedragscode Hypothecaire Financieringen is een openbaar document dat door hypotheekverstrekkers, banken en verzekeraars is opgesteld met medeweten van de Autoriteit Financiële Markten en het ministerie van Financiën.”

Fout herstellen
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dinsdagmiddag in het Vragenuur van de Tweede Kamer dat banken moeten zelf hun fouten herstellen als zij de boeterente voor het oversluiten van een hypotheek verkeerd hebben berekend. De minister zegt ook dat de berekening van boeterentes sinds deze zomer “goed is geregeld”.

Reageer op dit artikel