nieuws

WOZ-waarde weer in de lift

Financiële planning 3493

WOZ-waarde weer in de lift

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is na jaren van aanhoudende daling weer aan het stijgen. Op 1 januari 2016 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 209 duizend euro, waarmee deze 1,5% hoger lag dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De WOZ-waarde steeg voor het eerst sinds 2010. In dat jaar lag de waarde in Nederland nog op 242 duizend euro per
woning, daarna begon deze te dalen. Amsterdam spande de kroon met een woningwaardegroei van 9% in het afgelopen jaar. De gemiddelde WOZ-waarde steeg daar van 232 naar 253 duizend euro per woning.  De Gelderse gemeente Elburg was de grootste daler met 9,2%. In deze gemeente ging de WOZ-waarde in een jaar tijd van 250 naar 227 duizend euro per woning.

WOZ-waarde het hoogst in Utrecht
In de provincie Utrecht is de gemiddelde woningwaarde met 243 duizend euro het hoogst, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant met respectievelijk 240 en 227 duizend euro. De provincie Groningen heeft met gemiddeld 155 duizend euro per woning de laagste WOZ-waarde.
Met een stijging van 3,4% was de groei het sterkst in Noord-Holland. Ook in Limburg en Zuid-Holland steeg de WOZ-waarde meer dan gemiddeld. In Gelderland en Groningen bleef de gemiddelde woningwaarde gelijk aan die van 2015.
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen die op1 januari van een jaar aanwezig zijn in de woningvoorraad worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De huizenprijzen stijgen al wat langer, terwijl de WOZ-waarde sinds 2016 een stijging laat zien. De WOZ-waarde van woningen ligt nog wel bijna 14% onder het niveau van 2010.

Reageer op dit artikel