nieuws

Rijkdom huishoudens loopt steeds meer uiteen

Financiële planning 5106

Rijkdom huishoudens loopt steeds meer uiteen

De magere jaren na de economische crisis hebben een gat geslagen in vermogens van huishoudens. Dit terwijl buffers door versobering van sociale zekerheid en flexibilisering van de arbeidsmarkt steeds belangrijker worden. De magere jaren hebben bovendien de onderlinge verschillen vergroot. Dat zegt het ING Economisch Bureau.

Als gevolg van gedaalde huizenprijzen en de toename van de werkloosheid is het doorsnee vermogen (inclusief overwaarde) van Nederlands huishoudens tussen 2008 en 2014 meer dan gehalveerd van € 47.000 tot € 19.000.

Zeeuwen het meest vermogend
Zeeuwen, Brabanders en Drentenaren zijn na de teruggang nog steeds het meest vermogend en dit geldt ook los van de eigen woning, aldus de onderzoekers van het Economisch Bureau. Groningers, Zuid-Hollanders en Flevolanders eindigen onderaan. De verschillen zijn in de magere jaren toegenomen. Vooral huishoudens in Flevoland hebben een verzwakte financiële positie. Naar schatting de helft van de huishoudens voldoet niet aan de minimale Nibud-buffer van € 3.300.

Herstel
Als gevolg van de terugkerende economische groei heeft de vermogenspositie van huishoudens in 2014 een keerpunt bereikt, maar breed herstel is er nog niet, zegt ING. Met een huizenprijsstijging van respectievelijk 14% en 10% is de vooruitgang voor huishoudens in de provincies Noord-Holland en Utrecht het sterkst. Huiseigenaren in deze provincies hebben hun vermogens hierdoor met € 34.000 en € 25.000 zien toenemen, bij een gemiddelde van € 17.000. Noord-Holland en Utrecht lopen hierdoor met huishoudvermogens iets in, maar door de grote voorsprong is de top drie van Zeeland, Noord-Brabant en Drenthe naar verwachting nog onveranderd. Huiseigenaren in de steden Amsterdam en Utrecht gaan sterker vooruit. “Hier is het vermogensverlies door lagere huizenprijzen al meer dan goedgemaakt”, aldus het Economisch Bureau.

Reageer op dit artikel