nieuws

Negatieve rendementsgrondslag heeft beperkt effect

Financiële planning 2184

Negatieve rendementsgrondslag heeft beperkt effect

Voor verzekerden heeft een negatief u-rendement, waarmee verzekeraars de winstgevendheid van levenpolissen kunnen berekenen, weinig effect. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars in toelichting op de meest recente publicatie van de rendementsgrondslag. Die is deze maand voor het eerst onder de nul gedoken.

“De gevolgen voor bestaande klanten zijn afhankelijk van de afspraken die met de betreffende verzekeraar zijn gemaakt”, zegt woordvoerder Rudi Buis. “Als sprake is van een garantie, dan draagt de verzekeraar volledig het risico van een dalende rente. Is er geen garantie afgegeven, dan is het de vraag of het u-rendement bij de betreffende verzekeraar wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van een vergoeding of een andere grondslag. Het is overigens heel goed mogelijk dat met klanten is afgesproken dat het niet mogelijk is om te rekenen met een negatieve rente.”

DIL
Het u-rendement wordt vaak gebruikt als richtlijn voor het bepalen van het tarief voor een direct ingaande lijfrente (DIL). Ook andere rendementsmaatstaven worden hiervoor gebruikt. “Ongeacht welke maatstaf een verzekeraar gebruikt: de huidige tendens van een lage rente maakt het niet echt aantrekkelijk om een lijfrente aan te kopen. Dat is ook een van de belangrijkste redenen om de variabele pensioenuitkeringen te introduceren”, zegt Buis. Ook op de financiële positie van een verzekeraar heeft de maatstaf geen directe invloed: “Indirect zegt het u-rendement natuurlijk wel iets over de situatie op de financiële markten.”

Matras
Dat geeft actuaris Jan Donselaar ook aan: “Het rendement voor kortlopende staatsleningen is geleidelijk negatief geworden en is ook de oorzaak dat je bij de bank soms moet betalen om je zakelijke geld te mogen stallen. Het betekent ook dat je je geld in bepaalde gevallen dus beter onder je matras kunt verstoppen dan het bij de bank te storten. Het voordeel van de bank is natuurlijk wel dat het daar veilig is voor brand of diefstal.”
De matras-optie gaat voor expirerende lijfrentekapitalen niet op: “Bij een DIL heb je helaas weinig keuze, want als je het lijfrentekapitaal niet bij een bank of verzekeraar brengt, moet je afrekenen met de fiscus. Het alternatief is dat je kiest voor een beleggingslijfrente; dat zou ik doen. Maar daarbij loop je natuurlijk het risico dat de koersen onderuit gaan.”

Reageer op dit artikel