nieuws

Nederlander ziet weinig heil in oversluiten

Financiële planning 1658

Nederlander ziet weinig heil in oversluiten

Dat oversluiten van de hypotheek voordelig kan zijn, wil er bij 60% van de Nederlanders niet in. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van SNS. Slechts 17,6% van de Nederlanders denkt dat oversluiten van de hypotheek een besparing oplevert. Pas bij een geschat jaarlijks voordeel vanaf € 350 is er wel bereidheid om over te stappen.

Uit het onderzoek onder bijna 1.100 Nederlanders blijkt dat de ondervraagden andere terreinen veel minder veranderschuw zijn. Bijna 50% van de ondervraagde huiseigenaren stapte over naar een andere energieleverancier in de afgelopen vijf jaar. En ruim 30% stapte over naar een andere zorgverzekeraar of telecomaanbieder. Dit in tegenstelling tot het oversluiten van de hypotheek. Maar 1 op de 10 Nederlandse huiseigenaren stapte over van hypotheek.

Patrick Kuijsters, directeur Marketing & Online bij SNS: “De Nederlandse huiseigenaren laten geld liggen. En dat is zonde. Zowel het oversluiten van je hypotheek als het tussentijds wijzigen van de rente kan een mooie maandelijkse besparing opleveren. Uit onze cijfers blijkt dat klanten die bij SNS tussentijds de rente hebben gewijzigd gemiddeld bruto 211 euro per maand besparen.”

Pas in actie bij besparing vanaf €350
Gemiddeld betalen Nederlanders een hypotheekrente van rond de 4%. Twee derde geeft aan een hogere hypotheekrente te betalen dan de actuele rente. 37,7% van de Nederlanders betaalt zelfs veel meer. 17,6% van de Nederlanders denkt dat oversluiten een besparing oplevert. Van deze groep denkt grofweg de helft (55%) dat dit komt door het aanzienlijke verschil in de huidige hypotheekrente en de eigen hypotheekrente. 35% van Nederlanders komt pas in actie als er meer dan 350 euro op jaarbasis kan worden bespaard.

Boeterente v.s. voordeel lagere hypotheekrente
60% van de Nederlanders denkt niet dat oversluiten voordeliger kan zijn. Van hen denkt 51% dat de boetrente niet opweegt tegen het voordeel van een lagere hypotheekrente. 27,5% van de niet-oversluiters denkt dat de andere kosten bij het oversluiten, bijvoorbeeld de notaris en de hypotheekadviseur, niet opwegen tegen een lagere hypotheekrente.

Reageer op dit artikel