nieuws

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Financiële planning 2251

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Stellen die een huis willen kopen kunnen vanaf volgend jaar meer hypotheek krijgen. Dat blijkt uit het voorstel voor de aanpassing van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet die het ministerie van Financiën ter consultatie heeft voorgelegd aan de markt. Ook wordt meer lenen mogelijk als er sprake is van noodzakelijke woningverbetering.

Aanpassing van de Tijdelijke regeling is noodzakelijk voor het vaststelling van de nieuwe inkomenstabellen voor 2017 en de bepaling van de maximale financieringslast volgend jaar. In het voorstel voor de nieuwe regeling is opgenomen dat de inkomenscriteria (LTI-ratio) worden aangepast. Zo worden vanaf volgend jaar de financieringslastpercentages over de laatste vier jaar gemiddeld met als doel om de inkomensnormen stabieler te maken en te grote jaarlijkse fluctuaties te beperken.

Tweede inkomen telt zwaarder mee
De verstrekkingsnormen voor tweeverdieners worden verruimd. Het financieringslastpercentage wordt in 2017 berekend op basis van het hoogste toetsinkomen vermeerderd met zestig procent van het lagere toetsinkomen in plaats van vijftig procent van het lagere toetsinkomen.

Noodzakelijke woningverbetering
In het voorstel staat ook dat aanbieders van hypothecair krediet kunnen afwijken van de LTV-norm indien sprake is van financiering van voorzieningen voor noodzakelijke woningverbetering (zoals het herstellen van funderingen of dakconstructies) en de LTV-ratio daalt na het treffen van de desbetreffende voorzieningen. Die ruimte voor extra woningfinanciering geldt nu ook al, maar dan alleen als het risico op een restschuld wordt ondervangen door een gemeentelijke regeling.
Het extra bedrag dat mag worden geleend voor de financiering van zogeheten NulopdeMeter-woningen wordt met € 2.000 verlaagd van € 27.000 naar € 25.000.

Per 1 januari 2017 in werking
De consultatienota ligt nog voor aan de branche tot 22 september. Na Prinsjesdag worden de nieuwe tabellen eraan toegevoegd, waarna de nieuwe Tijdelijke regeling hypothecair krediet op 1 januari 2017 in werking treedt.

Reageer op dit artikel