nieuws

Delta Lloyd verliest € 100 mln door verkeerde beleggingen

Financiële planning 9778

Delta Lloyd verliest € 100 mln door verkeerde beleggingen

Delta Lloyd is € 100 mln euro kwijtgeraakt door een misgelopen belegging in levensverzekeringen van rijke Amerikanen. De verzekeraar heeft voor deze belegging een constructie bedacht met Rolsa, een klein bedrijf uit Bussum. Dit meldt NRC.

De zaak is illustratief voor het scherpe beleggingsbeleid dat Delta Lloyd jarenlang voerde, en dat aan de basis lag van een conflict met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), aldus NRC. Dat eindigde vorig jaar in een recordboete van bijna € 23 mln en het vertrek van de top van het bedrijf. Zowel De Nederlandsche Bank als de Autoriteit Financiële Markten vonden dat het risicomanagement tekortschoot en de administratie gebrekkig was. Delta Lloyd vond de kritiek destijds onterecht; het beleid was succesvol en het bedrijf kwam als enige grote verzekeraar zonder staatssteun door de crisis.

Beleggen
Delta Lloyd besluit in 2006 om, via het Bussumse bedrijf Rolsa, te beleggen in life settlements; een typisch Amerikaans verschijnsel waarbij Amerikanen hun levensverzekering mogen doorverkopen als ze geld nodig hebben. De koper betaalt dan voortaan de premie, maar krijgt ook de uitkering als de polishouder overlijdt. In Nederland is het doorverkopen van Nederlandse polissen verboden, handelen in Amerikaanse mag wel.

Problemen
In 2010 ontstaan er kasstroomproblemen bij Rolsa omdat de Amerikanen, die verzekerd zijn voor bedragen tot $ 50 mln dollar, langer blijven leven dan verwacht. De Italiaanse herverzekeraar Albatross, waarbij Rolsa zich heeft ingedekt tegen dit risico, blijkt te hebben gefraudeerd en keert niet uit. De kasstroomproblemen kunnen hierdoor niet worden opgelost. Begin 2015 gaat Rolsa failliet en Delta Lloyd moet € 100 mln afschrijven.

Rechtszaak
Wat volgt is een rechtszaak met de eigenaar van Rolsa, die claimt dat de verzekeraar hem $ 30 mln is verschuldigd. Volgens de man heeft Delta Lloyd het faillissement zelf veroorzaakt door een reddingsplan af te wijzen. Bij een faillissement zou Delta Lloyd, als grootste investeerder, de polissen kunnen opeisen en in ieder geval een deel van het geld veiligstellen. De verzekeraar noemt de man op haar beurt een oplichter. “De contracten waarop hij zijn claim baseert, lijken op vervalsingen te zijn. Bovendien heeft hij miljoenen uit Rolsa weggesluisd naar andere vennootschappen waarvan hij zelf eigenaar is”, aldus de verzekeraar tegen het NRC. De uitspraak door de rechter moet nog worden gedaan.

Delta Lloyd wil, om de rechtsgang niet te belemmeren, geen commentaar geven.

Reageer op dit artikel