nieuws

Alex Erlings (Hoffelijk Financieel): ‘Misschien gaat het kabinet er nog één keer tegenaan’

Financiële planning 2222

Alex Erlings (Hoffelijk Financieel): ‘Misschien gaat het kabinet er nog één keer tegenaan’

Het am:hypotheek-event Masters of Competition wordt dit jaar gehouden op Prinsjesdag. In het programma is er dan ook ruimte voor een analyse van de kabinetsplannen en hun gevolgen voor de hypotheekbranche. Alex Erlings (Hoffelijk Financieel) praat de bezoekers heet van de naald bij.

De Troonrede is om 13.15 uur. Om 16.00 uur sta je op het podium om ons de hoogtepunten uit de Miljoenennota voor te schotelen. Een krap tijdschema.
“Ja, dat is wel een uitdaging. Vanaf de zomervakantie houden we al zo veel mogelijk bij wat er uitlekt, zodat we al een beeld hebben. Daar nog eerder mee beginnen heeft niet zo veel zin, want de plannen worden nu nog geschreven. Zodra de Miljoenennota bekend is, ga ik meteen aan de slag om de highlights eruit te halen. Wij werken na Prinsjesdag traditiegetrouw sowieso de hele nacht door met een grote pot koffie. We streven ernaar alle relevante veranderingen nog diezelfde nacht al op een rijtje te hebben en te publiceren voor onze leden. Dus dat wordt doorgaan tot een uur of vijf ’s ochtends. De lezers van AM krijgen ook rechtstreeks toegang tot deze publicaties.”

Welke wijzigingen verwacht je dit jaar?
“De belangrijkste veranderingen voor de branche verwacht ik op het gebied van de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Het zou kunnen dat de regering met wat stevigere wijzigingen komt dan vorig jaar, omdat het de laatste Prinsjesdag is van dit kabinet. Maar dat is en blijft altijd lastig te voorspellen in deze fase. Vorig jaar is de herziening van het belastingstelsel op het laatst afgeketst, mogelijk komen onderdelen ervan nu terug. Maar ik verwacht eerlijk gezegd geen spectaculaire veranderingen. VVD en PvdA hebben meer partijen nodig in de Eerste Kamer om iets voor elkaar te krijgen en dat is een probleem gebleken bij een aantal eerdere kabinetsvoornemens.”

Ook deze keer geen nieuw belastingstelsel dus?
“Nee, zoals gezegd is het doorvoeren van echte veranderingen lastig, gelet op de minderheid in de Eerste Kamer en de korte resterende regeerperiode. Het zou me niet verbazen als het kabinet nog met een lastenverlichting komt. Vorig jaar was er een lastenverlichting van € 5 mld; misschien gaan ze er met de verkiezingen in het vooruitzicht nog een keer tegenaan.”

De hypotheekregels blijven zoals ze zijn?
“In 2013 is de eigenwoningregeling al fors herzien en ik denk dat het daar voorlopig even bij blijft.”

am:hypotheken vindt plaats op 20 september in Supernova Jaarbeurs. Aanmelden kan op de speciale eventsite.

Reageer op dit artikel