nieuws

Thomas de Leeuw van oversluitservice Ikbenfrits: ‘Sommetjes op kladblok niet meer van deze tijd’

Financiële planning 4155

Thomas de Leeuw van oversluitservice Ikbenfrits: ‘Sommetjes op kladblok niet meer van deze tijd’

Het gaat goed met Ikbenfrits.nl, de oversluitservice van Thomas de Leeuw en zijn compagnons. Bijna 50.000 klanten berekenden met de slimme tool van Ikbenfrits of het loont om hun hypotheek over te sluiten. “De tool doet het werk en maakt het inzichtelijk voor de klant. Dat is heel wat anders dan een sommetje op een kladblok zoals veel hypotheekadviseurs doen”, zegt De Leeuw die ook spreker is op am:hypotheken op 20 september.

Vertel, jullie zijn nu twee jaar actief. Hoe gaat het?
Thomas de Leeuw (rechts op de foto): “Heel goed. We groeien. We hebben extern kapitaal aangetrokken dat we steken in software en ontwikkeling. Sinds 1 juni hebben we een partnership met de Consumentenbond en daar zijn we heel blij mee en trots op. Via de site van de bond kun je nu met onze tool ook checken of je kunt besparen door je hypotheek over te sluiten.”

Die tool is gratis. Zou je daar niet aan moeten verdienen?
“Nee, wij vinden dat mensen zonder kosten te maken moeten kunnen zien of oversluiten voordelig voor ze is. Daarna kunnen ze kiezen voor een telefonisch adviesgesprek waarin we precies toelichten hoe de besparing eruit ziet bij verschillende renteperiodes. Dat kost 50 euro en dat is tegen kostprijs, daar verdienen we ook niet op. Klanten krijgen dan ook het rapport. Als klanten daarna willen dat wij het helemaal voor ze regelen, dan betalen ze 1500 euro. En ook dat is een heel scherpe prijs.”

Gebeurt het dat mensen met het rapport naar een andere adviseur gaan?
“Dat gebeurt, maar dat is dan fair enough. Als mensen onze toegevoegde waarde niet zien, nou dat is oké. We merken wel dat mensen in dat halve uur ontzettend blij worden dat ze het eindelijk snappen. We bellen ze terwijl we online gezamenlijk het rapport doornemen, dat werkt enorm goed. Ze krijgen dan heel veel inzicht. Klanten vertellen ons ook dat ze bij hypotheekadviseurs geweest zijn die op een kladblok onbegrijpelijke sommetjes maken die niet zijn te volgen.”

Hoe groot is de conversie van adviesgesprek naar bemiddeling?
“Ongeveer een derde van de mensen stapt uiteindelijk helemaal over. Hieruit blijkt ook wel hoeveel mensen aan zo’n adviesgesprek hebben.

In de hypotheekmarkt staan de prijzen enorm onder druk. Hoe lang is die 1500 euro nog houdbaar?
“Het is een heel scherpe prijs vergeleken met anderen. Onze rekentool doet al het werk. Bij bestaande hypotheekadvieskantoren is het eerste gesprek vaak een salesgesprek. De adviseur is dan al meer dan een uur bezig, dat moet later terugverdiend worden. Pas in het tweede gesprek gaan ze uitzoeken of de klant kan besparen en dat gaat gepaard met heel veel tijdrovend handwerk.
“Maar ook onze prijs kan op termijn scherper. Er zit nog veel tijd in het verzamelen van documenten. Dat verdwijnt wanneer we efficiënter om kunnen gaan met brondata en daar wordt wel aan alle kanten aan gewerkt. Dus op termijn wordt het goedkoper.”

Blijven jullie bij oversluiters of ga je ook andere groepen bedienen?
“We zijn dit bedrijf begonnen om een probleem op te lossen. Heel veel mensen zijn bezig met de vraag of oversluiten loont. Daar zitten we nog vol in, ook vanwege de lage rente. Maar wij zien heel veel potentie in starters.”

Hoe lang kun je je nog afficheren als nieuwkomer?
“We doen nu twee jaar mee en ik voel mezelf nog steeds meer programmeur dan hypotheekadviseur, ook al weet ik inmiddels alles van hypotheken. We voelen ons nog steeds wel anders dan de rest. Met de gevestigde orde hebben we niet zoveel te maken. De geldverstrekkers hebben hun rentes, hun voorwaarden en hun acceptatiecriteria. Daar kijken we naar. Verder focussen we ons op de klant.”

Thomas de Leeuw deelt zijn visie op 20 september tijdens am:hypotheken in de Jaarbeurs in Utrecht. Erbij zijn? Inschrijven kan hier.

Reageer op dit artikel