nieuws

Quarz opnieuw veroordeeld voor Koopstudio-advies

Financiële planning 2051

Quarz opnieuw veroordeeld voor Koopstudio-advies

Intermediairbedrijf Quarz Vermogensstrategieën uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland recentelijk viermaal veroordeeld tot een schadevergoeding in verband met het bemiddelen in hypotheken van het bedrijf Koopstudio. Eerder werd Quarz door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden al veroordeeld wegens tekortschieten in de zorgplicht.

Met het Koopstudio-product konden studenten op een (zo leek het) betaalbare manier aan woonruimte komen. Doordat Koopstudio in 2009 failliet ging, liepen de maandlasten echter op tot enorme hoogte. Quarz heeft klanten onvoldoende gewaarschuwd voor het risico van een faillissement, zo heeft de rechter in Utrecht nu in navolging van het hof viermaal geoordeeld. De notaris en de financiers (Rabobank en ABN Amro) zijn niet tekortgeschoten in de zorgplicht.

Lastendempers
Koopstudio kocht tussen 2004 en 2009 panden, vooral in Utrecht, en verkocht die in delen weer aan studenten. Die kochten een ‘lidmaatschapsrecht’ van een door Koophuis opgezette woonvereniging, die de eigenlijke hypotheekgever was. De lening werd verstrekt door de Rabobank in Venlo, via bemiddeling door Quartz. De leden van de vereniging sloten gezamenlijk de hypotheek; ouders stonden garant. Om de lasten te dempen, werden voorschotten verstrekt op de hypotheekrenteaftrek en de eventuele waardestijging van het pand. Die voorschotten moesten later worden terugbetaald; met het faillissement van Koopstudio viel die constructie in duigen, waardoor de maandlasten van de studenten honderden euro’s hoger werden.
De uitspraken van de rechtbank Midden-Nederland hebben betrekking op studenten die in 2007 en 2008 een lidmaatschap aankochten voor bedragen variërend van € 95.000 tot € 169.000, met de garantie dat Koopstudio het lidmaatschap voor een bepaald bedrag zou terugkopen. Bovendien kregen ze maandelijks een bedrag van Koopstudio om de lasten te verlagen. In 2009 stopten die betalingen, gevolgd door het faillissement van Koopstudio.

Eigen verantwoordelijkheid
De rechter oordeelt net als het hof dat Quarz heeft nagelaten de mogelijke risico’s die waren verbonden aan de lastendempers in haar advisering te betrekken en daarmee de zorgplicht heeft geschonden. De stelling van Quarz dat Koopstudio had moeten waarschuwen, vindt geen gehoor: “Quarz heeft als financieel adviseur haar eigen verantwoordelijkheden en kan zich niet verschuilen achter de aanbieder van financiële producten en diens verantwoordelijkheden. Aanvaarding van het standpunt van Quarz zou er immers feitelijk op neerkomen dat de zorgplicht van financieel adviseurs bij de advisering over financiële producten van derden vrijwel inhoudsloos wordt.”

Schade
In een van de zaken heeft de student de woning in overleg met financier Rabobank verkocht, waarmee een restschuld van bijna € 89.000 ontstond. Die is later teruggebracht tot € 39.000. Dat bedrag eist de klant nu van Quarz. De rechtbank laat de geleden schade in een schadestaatprocedure vaststellen. Dat geldt ook voor een andere eiser, die nog steeds een lidmaatschapsrecht heeft en zijn studio verhuurt voor € 900 per maand.

Geen demper, geen schending zorgplicht
Dezelfde rechtbank heeft in een vijfde zaak geoordeeld dat Quarz de zorgplicht niet heeft geschonden. Daar was sprake van een met Koopstudio vergelijkbaar concept, maar was er geen sprake van maandlastendempers.

Reageer op dit artikel