nieuws

Private lease heeft invloed op hypotheek

Financiële planning 5909

Private lease heeft invloed op hypotheek

Het privé leasen van een auto heeft wel degelijk invloed op het verkrijgen van een hypotheek. Dat meldt De Hypotheker. “We hebben het hier niet over een auto van de zaak, maar over een private leasecontract dat je zelf aangaat”, laat de hypotheekverstrekker weten. “Een private leasecontract wordt geregistreerd bij het BKR, onder de code OA (Operational Autolease). Vaak word je er bij het aangaan van zo’n contract niet op gewezen en kom je hier pas achter op het moment dat je daadwerkelijk een hypotheek wilt afsluiten.”

De Hypotheker legt uit dat private lease uit twee delen bestaat: een financieel deel en een service deel. “Het financiële deel wordt geregistreerd en bedraagt 65% van de totale lease-som. Een geldverstrekker ziet dit als een financiële verplichting en houdt daardoor rekening met 2% van dit bedrag. Dit zorgt ervoor dat je minder kunt lenen.”

Voorbeeldsituatie
De Hypotheker geeft een rekenvoorbeeld aan de hand van een private leasecontract met een looptijd van 48 maanden. Maandelijks wordt € 340 voor de auto betaald. Voordat het leasecontract is aangegaan, is er met een adviseur gesproken over de hypotheekmogelijkheden: een maximale lening van € 163.975, op basis van het jaarinkomen. De maandlasten voor de hypotheek zijn € 598, gebaseerd op een jaarinkomen van € 35.000 en een 10-jaarrente van 1,9% met een leningduur van 30 jaar.

Groot verschil
De hypotheekverstrekker rekent voor dat op het moment dat je in de nieuwe situatie een hypotheek wil afsluiten, de volgende rekensom van toepassing is.
De OA codering die bij het BKR voor deze private lease geregistreerd wordt bedraagt 65% van de totale kosten, oftewel € 10.608 (€ 16.320 x 65%). Bij de toetsing voor de berekening van de hypotheek wordt nu € 212 (€ 10.608 x 2%) per maand meegenomen als financiële verplichting. In plaats van € 598 mag je nu nog maar € 386 besteden aan hypotheeklasten. Waardoor de maximale lening nog maar € 105.835; een verschil van ruim €58.000.

Reageer op dit artikel