nieuws

Nieuwe buitenlandse partij via Blauwtrust hypotheekmarkt op

Financiële planning 4711

Nieuwe buitenlandse partij via Blauwtrust hypotheekmarkt op

Het aantal geldverstrekkers op de Nederlandse markt blijft toenemen: met ingang van dinsdag betreedt Iqwoon de hypotheekmarkt. Het is een label van de Blauwtrust Groep, moederbedrijf van Hypotrust, Quion en De Hypotheker. De achterliggende geldgever is een internationale financiële instelling.

De naam van die instelling geeft Blauwtrust niet prijs. Het zou gaan om een West-Europese bank die onder toezicht staat van de ECB. Voor het beheren van de portefeuille is door Blauwtrust het onderdeel Dutch Mortgage Portfolio Management (DMPM) in het leven geroepen. Die partij verzorgt namens de investeerder het traject van de juridische en fiscale opzet tot de productontwikkeling, marketing, distributie en servicing. Volgens directeur Rolf Belonje is DMPM de “enige onafhankelijke manager van hypotheekportefeuilles in Nederland die met haar zusterbedrijven Quion en Hypotrust de gehele operatie in eigen huis heeft”. “Wij bieden onze klanten cash- en portfoliomanagement, reporting en het naar hun wensen vormgeven van de investering die zij doen.” DMPM wil dat gaan doen voor meer nationale en internationale investeerders die de Nederlandse hypotheekmarkt op willen. “De Nederlandse hypotheekmarkt is een stabiele groeimarkt waarin pensioenfondsen, verzekeraars en andere investeerders via ons kunnen beleggen.” Blauwtrust-topman Arjan Bons kondigde begin dit jaar op amweb al aan dat er met buitenlandse partijen gesproken werd over het betreden van de Nederlandse markt voor hypotheken. Vorig jaar begeleidde CMIS (Huis & Hypotheek en Hypotheekshop) nog de introductie van de Canadese Maple Bank.

Flexibiliteit
De introductie van het nieuwe label Iqwoon verloopt via Hypotrust (markaandeel in nieuwe hypotheken 9%), waarbij 1.250 intermediairbedrijven zijn aangesloten. Iqwoon wil zich onderscheiden met de vijf kernwaarden klant centraal, modern, scherp, flexibel en nuchter. Volgens Hypotrust-directeur Michel van den Akker is met name flexibiliteit in hypotheken belangrijk: “De woningmarkt is dynamisch en de huizenkoper verlangt steeds meer maatwerk. Dit vraagt om een hypotheek die hier flexibel en eigentijds op aansluit. Iqwoon is gebaseerd op de door consumenten én hypotheekadviseurs hoogst gewaardeerde productvoorwaarden.” Die voorwaarden zijn volgens Iqwoon helder en bevatten geen kleine letters. Als voorbeelden daarvan worden genoemd een offertegeldigheid van vier maanden, de mogelijkheid om 20% boetevrij af te lossen, een flexibele meeneem- en doorgeefregeling, automatische risicoklasseaanpassing en het kunnen meefinancieren van energiebesparende voorzieningen tot 106% van de marktwaarde van de woning. “Veel partijen bieden enkele van deze voorwaarden, maar wij zijn de enige die ze allemaal biedt”, zegt Van den Akker. “Bij ons kunnen daarnaast zelfstandigen een hypotheek sluiten tot 102% van de woningwaarde.” Wat betreft de rente wil Iqwoon in de populairste segmenten (waaronder 10 en 20 jaar vast) bij de vijf scherpste aanbieders horen.

Reageer op dit artikel