nieuws

ING: ‘Nederlanders voelen zich financieel fit’

Financiële planning 787

ING: ‘Nederlanders voelen zich financieel fit’

Steeds minder Nederlanders komen geld tekort. Huishoudens gebruiken het geld dat ze overhouden niet om te sparen, maar om extra af te lossen. Een vijfde van de woningbezitters met een hypotheekschuld heeft de afgelopen twaalf maanden extra afgelost. 18% van de huizenbezitters onder de 35 heeft financiële steun ontvangen bij het kopen van hun eerste woning. Nederlanders voelen zich al met al meer ‘financieel fit’ op het gebied van hun woonsituatie dan vorig jaar. Al blijven huurders flink achter bij huiseigenaren. Dit blijkt uit de ING Financieel fit Barometer.

In het tweede kwartaal van 2016 gaf 15% van de Nederlanders aan moeilijk rond te kunnen komen. Dit aandeel daalt volgens de barometer van ING nu al drie jaar op rij, al zwakt de daling wel wat af. 45% van de Nederlanders geeft aan nu geld over te houden, omdat hun inkomen de laatste jaren weer harder groeit dan hun consumptie. Het totaal beschikbaar inkomen in Nederland stijgt dit jaar volgens ING met 3%, de bestedingen groeien met 2%.

Woningmarkt
Hoewel veel Nederlanders geld overhouden, is sparen de laatste jaren juist steeds minder populair, aldus ING. Wel gaat er meer geld richting de eigen woning. In de barometer van de bank komt dat door vier ontwikkelingen. “Huiseigenaren lossen steeds vaker extra af op hun hypotheek. Huizenkopers moeten nu -meer- eigen spaargeld inbrengen om de kosten koper van de woning te betalen. Daarnaast kunnen ze minder makkelijk de complete aanschafprijs van keukens, badkamers of andere grote woonuitgaven meefinancieren in hun hypotheek. Mensen met veel vermogen worden gestimuleerd hun geld richting de huizenmarkt te bewegen.”

Financieel fitte woonsituatie
Nederlanders voelen zich al met al meer financieel fit op het gebied van hun woonsituatie dan vorig jaar, zo concludeert ING. Ze vinden het makkelijker en leuker om financiële beslissingen rond hun woonsituatie te nemen. Huizenbezitters profiteren van stijgende prijzen, huizenkopers van de lage rente. Huurders voelen zich echter een stuk minder financieel fit. Slechts 14% voelt zich volledig financieel fit. 17% van de huurders zegt zich nauwelijks of helemaal niet financieel fit te voelen op het gebied van de woonsituatie. Terwijl huizenprijzen stegen en de hypotheekrente daalde, hebben veel huurders de afgelopen jaren te maken gehad met huurverhogingen. De gemiddelde woonlasten van huurders zijn in drie jaar tijd met 8% gestegen, terwijl woonlasten van huizenbezitters met hetzelfde percentage zijn gedaald.

Reageer op dit artikel