nieuws

AFM: bekendmaken funder niet verplicht, wel wenselijk

Financiële planning 4291

AFM: bekendmaken funder niet verplicht, wel wenselijk

Een aanbieder van hypotheken hoeft volgens de wet niet bekend te maken wie de achterliggende funder is, zo laat de AFM weten. De toezichthouder vindt het wel “onwenselijk” als er onduidelijkheid is over de identiteit van de kapitaalverstrekkende partij.

De AFM reageert daarmee op de introductie van IQwoon, een nieuw label van Blauwtrust. De groep wil niet zeggen wie de achterliggende geldgever is. Het gaat om “een internationale financiële instelling”, aldus Blauwtrust zelf. Het zou gaan om een West-Europese bank die onder toezicht staat van de ECB. De funder is zelf niet actief in beheer of acceptatie; via het onderdeel Dutch Mortgage Portfolio Management neemt Blauwtrust die activiteiten voor haar rekening. De vereniging van hypothecair planners NVHP heeft al laten weten niet blij te zijn met de geheimzinnigheid over de identiteit van de funder: “Die dient bekend te zijn”, aldus voorzitter Evert Creemers. “Wij zijn van oordeel dat het introduceren van een nieuwe hypotheekverstrekker, waarbij als beleid wordt gevoerd dat de funder geheim blijft, niet in het belang is van de consument.”

Funding kan relevant zijn
De AFM geeft aan dat er volgens de letter van de wet geen verplichting is om aan te geven waar het geld vandaan komt, maar dat er wel een plicht is om de klant genoeg informatie te geven om een keuze te kunnen maken: “Aanbieders van hypothecair krediet zijn wettelijk verplicht alle relevante informatie over hun product te verschaffen die een consument nodig heeft om het product goed te kunnen beoordelen. Deze verplichting geldt voor zowel bestaande partijen als voor nieuwe aanbieders van hypothecair krediet. Of het wel of niet bekend maken van de investeerder voor de consument nodig is om het product goed te kunnen beoordelen is niet in zijn algemeenheid te zeggen, maar dient per geval bekeken te worden. De AFM vindt het onwenselijk als aanbieders hierover niet transparant zijn. Voor een goed advies is het belangrijk dat alle relevante aspecten van het product kunnen worden beoordeeld. Gelet op de looptijd van een hypothecair krediet kan de funding daarbij een relevant aspect zijn.”

Reageer op dit artikel