nieuws

ABN Amro ziet geen sturing in provisie voor betaalrekeningen

Financiële planning 3230

ABN Amro ziet geen sturing in provisie voor betaalrekeningen

ABN Amro vindt niet dat er een sturend effect uitgaat van de vergoeding die intermediairs ontvangen wanneer zij voor een hypotheekklant een betaalpakket bij de bank openen. “De intermediair moet daarvoor werkzaamheden verrichten en die vergoeden wij”, zegt een woordvoerder van de bank tegen amweb.

De bank stuurde gisteren een brief naar een aantal intermediaire relaties om ze te attenderen op de ‘Bankformule’: intermediairs kunnen daarmee een betaalpakket voor hun klanten openen en zo een korting op de hypotheekrente realiseren (de hypotheekklant krijgt dan 0,2% huisbankkorting). Adviseurs ontvangen daarvoor, eenmalig, tussen de €150 en € 250 afhankelijk van het soort betaalpakket.

Juristen
Een vergoeding voor het openen van een betaalrekening valt niet onder het provisieverbod voor complexe producten. En volgens een woordvoerder van ABN Amro is er ook geen sprake van productsturing. “Wij hebben onze juristen hier naar laten kijken. Er is geen sprake van een complex product. Wij geven het intermediair een vergoeding voor de werkzaamheden die hij verricht om een betaalpakket te sluiten. De hypotheekklant krijg vervolgens een korting.”

Verleiding
Volgens de woordvoerder wordt de adviseur op die manier niet financieel geprikkeld richting een hypotheekproduct van ABN Amro. “Nee, die verleiding zien wij niet. De adviseur moet gewoon werkzaamheden verrichten voor die betaalrekening en die werkzaamheden vergoeden wij. De adviseur wordt door de klant betaald voor een goed advies.”

Intermediairs vinden het volgens de woordvoerder prettig om zelf het betaalpakket te kunnen regelen voor de klant. “Een aantal adviseurs doet dat ook al. In onze brief van gisteren hebben we een aantal kantoren aangeschreven die nog niet bij onze bankformule zijn aangesloten.”

Reageer op dit artikel