nieuws

NVHP: ‘Extra lasten VvE geen probleem’

Financiële planning 2072

NVHP: ‘Extra lasten VvE geen probleem’

De vanaf volgend jaar verplichte reservering voor de Vereniging van Eigenaren (VvE) hoeft geen probleem op te leveren voor kopers van appartementen. Dit stelt voorzitter Mark Sanders van de Nederlandse Vereniging voor Hypothecair Planners (NVHP). Ook staat volgens hem een lopende lening voor het onderhoud financiering niet in de weg.

Vorige week presenteerden de ministers Plasterk (Wonen) en Van der Steur (Justititie) een wetsvoorstel waarin reservering voor onderhoud verplicht wordt gesteld. De nieuwe wet moet een einde maken aan VvE’s die niets aan onderhoud doen, met verloedering tot gevolg. De verplichte reservering levert iedere koper van een appartement strakt extra maandlasten op, waar vooralsnog vaak wordt geschermd met de term ‘slapende VvE’.

Aankoopmakelaar
Volgens Sanders zouden de extra lasten geen probleem moeten opleveren. “Reserveren voor onderhoud moet je altijd, ook als je een gewoon huis koopt. Als hypothecair planner neem je dat altijd mee bij de bepaling van het netto besteedbaar inkomen.” Hij wijst erop dat VvE’s al sinds 2008 verplicht zijn om een deugdelijke onderhoudsadministratie te voeren. “Dat er nog steeds geschermd wordt met slapende VvE’s heeft denk ik te maken met het gebrek aan controles, maar feitelijk mag dat niet meer. Banken nemen een aanvraag ook niet in behandeling als er sprake is van een slapende VVE. Ik zou kopers van appartementen dan ook altijd willen adviseren om een aankoopmakelaar mee te nemen, die kan beoordelen of de VvE aan alle verplichtingen voldoet. Ook de adviseur zelf kan onderzoek doen. Bijvoorbeeld als hij ziet dat de VvE maar € 25 per maand kost terwijl het pand wel een lift heeft, waarvoor je per maand al snel € 60 aan onderhoud kwijt bent. Bij een VvE moet het heel duidelijk zijn waarvoor je betaalt.”

Leenruimte
De nieuwe wetgeving maakt het ook makkelijker voor VvE’s om bij een bank geld te lenen voor de onderhoudskosten. Iedere eigenaar is dan hoofdelijk aansprakelijk voor zijn ‘leningdeel’ dat bij verkoop van het appartement overdraagbaar is op de nieuwe koper. Uit een kleine belronde die Sanders voor amweb verrichtte blijkt dat een dergelijke lening de leenruimte niet beperkt. Sanders: “Geen enkele bank neem de VvE-bijdrage mee bij de bepaling van de leenruimte. Ook kopers van een normale woning hebben immers te maken met onderhoudslasten. Dat geldt ook voor een eventuele lening voor de VvE. Slechts één bank gaf aan dat alleen als er sprake is van een extreem hoge lening, dit mogelijk een probleem op kan leveren.”
De VvE-problematiek bewijst volgens Sander de waarde van adviseren op basis van netto besteedbaar inkomen. “Onlangs mocht ik ook een stel adviseren dat alleen kijkend naar de hypotheeklasten het huis dat ze wilden makkelijk konden betalen. Toen bleek dat er maandelijks ook nog € 267 aan VvE-kosten bij kwam, haakten ze af.”

Reageer op dit artikel