nieuws

Lakeman: ‘Scheringa hoort niet thuis op de beurs’

Financiële planning 6737

Lakeman: ‘Scheringa hoort niet thuis op de beurs’

Dirk Scheringa hoort vanwege een tekort aan ethisch besef niet thuis op de Amsterdamse effectenbeurs. Dat stelt voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI). Hij roept donderdag in een brief aan AFM en Euronext dringend op om een beursgang van de oud-topman van de in 2009 omgevallen DSB Bank te voorkomen.

Eerder deze week werd bekend dat Scheringa met zijn bedrijf CS Factoring, via een zogeheten omgekeerde overname van de lege beurshuls Lavide, naar de beurs wil. De bedrijven hebben daarvoor inmiddels een overeenkomst op hoofdlijnen getekend.

In het ongeluk gestort
Lakeman stelt in zijn brief dat Scheringa als directeur en grootaandeelhouder van DSB met zijn bedrijfsvoering “de ethische toets der kritiek onvoldoende kon doorstaan”. Daardoor zijn volgens hem duizenden gezinnen “in het ongeluk gestort”.

Scheringa trok zich na het faillissement van DSB Bank in oktober 2009 terug uit de financiële wereld. Zijn DSB-imperium viel onder meer, nadat Lakeman spaarders had opgeroepen tot een bankrun.

Eigen vermogen
Lakeman denkt dat de onderneming van Scheringa geen toekomstperspectief heeft. Ook is hij bang dat het bedrijf opnieuw partijen of personen financieel zal benadelen. Tevens stelt de SOBI-voorzitter dat CS Factoring nog geen vijf jaar bestaat, terwijl dat de minimumperiode is om een beursnotering te kunnen verkrijgen. Ook zou het bedrijf van Scheringa nauwelijks over eigen vermogen beschikken. CS Factoring heeft al laten weten dat het eind vorig jaar een eigen vermogen had van bijna 865.000 euro.

Ethiek van Scheringa
Lakeman memoreert in zijn brief aan de AFM en Euronext de handelswijze van Scheringa. “De bank zocht voornamelijk hypotheekklanten die elders lopende hypotheken tegen aanzienlijk hogere bedragen bij DSB wilden oversluiten. Zij werden veelal door Scheringa zwaar overgecrediteerd waarbij in de bedrijfstak overeengekomen budgettaire limieten werden overschreden. De klanten werden bovendien gedwongen levensverzekeringen af te sluiten waarbij alle premies voor de komende 20 jaar in een bedrag upfront betaald moesten worden. Scheringa kocht deze polissen van SNS Reaal en verkocht ze aan de klant voor het vijf- of tienvoudige van de inkoopprijs. Hij maakte daardoor onwaarschijnlijke marges van 80-90%. (…). Door het bedrijfsmodel en de ethiek van Scheringa zijn duizenden gezinnen in het ongeluk gestort.”

Reageer op dit artikel