nieuws

‘Huurders en huizenbezitters zitten klem op woningmarkt’

Financiële planning 2766

‘Huurders en huizenbezitters zitten klem op woningmarkt’

Volgens de Organisatie van Financieel Dienstverleners (OvFD) zitten meerdere groepen klem op de woningmarkt. Starters moeten veel sparen voor een hypotheek en moeten achterin de rij aansluiten voor een huurwoning, huurders kunnen vaak geen huis kopen op grond van hun inkomen en doorstromers zitten in veel gevallen gevangen in hun huidige woning.

De OvFD schrijft dat in een brief aan de Kamercommissie Wonen, die woensdag met ministers Blok (Wonen en Rijksdienst) en Dijsselbloem (Financiën) overlegt over hypotheekverstrekking. Op de agenda staan onder meer het meewegen van studieschulden, aflossingsvrije hypotheken, risico-opslagen en advieskosten bij kleine aanpassingen.

Maatwerk onmogelijk
Omdat de loan to value-norm teruggaat naar 100% en de inkomensnormen ook worden aangescherpt, hebben starters het steeds moeilijker om een hypotheek te sluiten, aldus OvFD-directeur Colinda Rosenbrand in de brief. Er moet veel eigen geld worden ingebracht, terwijl jongeren nauwelijks gelegenheid hebben om voor een eigen huis te sparen: “Voor een huis van € 200.000 moet vanaf 2018 ongeveer € 12.000 aan spaargeld beschikbaar zijn. Voor net afgestudeerden met een studieschuld is het helemaal onmogelijk om een huis te kopen. Het is jammer dat daarbij voor wat betreft de inkomensnormen uitsluitend wordt gekeken naar het huidige salaris en niet naar de toekomstverwachtingen.” Maatwerk is in de praktijk vrijwel onmogelijk, schrijft de organisatie. Starters profiteren zo niet van de lage rente. “Extra schrijnend is daarbij dat het huren van een sociale huurwoning vaak niet mogelijk is door een te hoog salaris of de lange wachtlijsten en huren binnen de vrije sector inmiddels flink duurder is dan kopen.”
Dat zit ook huurders in de weg: een huis kopen levert lagere maandlasten op, maar huurders komen op grond van hun inkomen vaak niet in aanmerking voor een hypotheek.

Strengere normen bij oversluiten
Wie wél een huis heeft, loopt vaak tegen problemen aan bij het oversluiten van de hypotheek tegen een lagere rente. Dat blijkt onmogelijk omdat er dan hogere inkomensnormen worden gehanteerd, aldus de OvFD. “Hieronder bevinden zich ook klanten van niet meer actieve geldverstrekkers, die daardoor aan het einde van de rentevastperiode veel hogere verlengingsrentes moeten accepteren. De minister geeft aan dat hij het beeld niet herkent en volgens hem zou oversluiten gewoon mogelijk moeten zijn tegen de oude leennormen. De wettelijke explainmogelijkheden bestaan inderdaad, maar in de praktijk worden ze door aanbieders niet of nauwelijks toegepast. Feit is dat al deze mensen nu dus gevangen zitten in hun huidige, dure hypotheek.”
Huizenbezitters die naar een kleinere woning willen verhuizen, lopen eveneens tegen de strengere LTI-normen aan: “De vreemde situatie ontstaat dan dat ze op basis van de wettelijke uitzondering de huidige, hogere hypotheek wel mogen oversluiten zonder te verhuizen, maar bij verhuizing naar een goedkopere woning geen lagere hypotheek mogen afsluiten. Deze mensen besluiten dus om niet te verhuizen of de bestaande hoge hypotheek met hoge rente maar mee te nemen naar de nieuwe woning. Ze blijven daardoor soms meer dan het dubbele betalen omdat ze geen hypotheek kunnen krijgen voor een goedkopere woning. Onbegrijpelijk en niet uitlegbaar!”

Reageer op dit artikel