nieuws

Hof: ‘Bank niet verantwoordelijk voor restschuld’

Financiële planning 2704

Hof: ‘Bank niet verantwoordelijk voor restschuld’

Banken zijn niet verantwoordelijk voor de financiële problemen van klanten die jaren terug een forse hypotheek afsloten en nu kampen met een grote restschuld omdat de huizenprijzen zijn gedaald. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dinsdag.

Het ging om een zaak van een klant van ABN Amro die ruim 10 jaar geleden, nog voor de crisis op de woningmarkt, een hypotheek van ruim € 1 mln afsloot voor het bouwen van een villa. De klant probeert het huis al jarenlang tevergeefs te verkopen, heeft daardoor te maken met financiële schade en is van mening dat de bank heeft verzaakt in zijn zorgplicht.

Geen schuld
Volgens het hof is die schade echter niet de schuld van de bank. Het is immers algemeen bekend dat de prijzen van woningen in Nederland zowel kunnen stijgen als dalen, zo staat in het arrest. Daar had de bank niet voor hoeven te waarschuwen. De klant heeft volgens het hof ook niet voldoende onderbouwd dat de destijds getaxeerde waarde van de villa niet zou stroken met de werkelijke waarde. De klant vond verder dat de financiële sector collectief verantwoordelijk is voor de crisis op de woningmarkt omdat zij veel te hoge leningen heeft verstrekt. Op dat argument wilde het hof niet inhoudelijk ingaan, omdat het voor deze zaak geen juridische betekenis heeft. “De bank heeft in 2006 niet voorzien en niet hoeven voorzien wat er enkele jaren later met de woningmarkt zou gaan gebeuren, zodat er op haar ter zake geen waarschuwingsplicht rustte”, aldus het gerechtshof in Amsterdam.

De zaak diende eerder dit jaar al voor een gewone rechter. Die kwam toen tot dezelfde slotsom.

Reageer op dit artikel