nieuws

EyeOpen: ‘Meer kennis maakt afhankelijkheid van adviseur kleiner’

Financiële planning 2571

EyeOpen: ‘Meer kennis maakt afhankelijkheid van adviseur kleiner’

Consumenten moeten zich minder afhankelijk maken van hypotheekadvieurs door zelf meer kennis te vergaren. Op die manier kunnen ze veel geld uitsparen. Dit concludeert online hypotheekadviseur eyeOpen op basis van onderzoek waaruit -opnieuw- blijkt dat het met de basiskennis onder consumenten van hypotheken maar matig is gesteld. Vooral voor jongere huizenkopers tussen de 18 en 24 jaar zijn veel termen abracadabra.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Motivaction onder 1.822 respondenten, blijkt dat bijna de helft van de (potentiële) huizenkopers niet weet wat hypotheekrenteaftrek inhoudt. Ruim 40% van de ondervraagden weet niet goed uit te leggen wat een annuïteitenhypotheek is en meer dan de helft (53%) is onbekend met de exacte betekenis van een lineaire hypotheek. De term NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is daarentegen inmiddels ingeburgerd, bijna alle ondervraagden zijn bekend met deze term.

‘Bizar dat nog niet alle banken rentemiddeling zelf aanbieden’

Met de lage rentestand willen veel huizenkopers overstappen. Toch is de term rentemiddeling voor een derde van hen een onbekend begrip en nog eens een kwart kent de term wel, maar weet niet wat het inhoudt. “Onbegrijpelijk”, aldus Olivier Tardieu, directeur van online hypotheekadviseurs eyeOpen.nl, onderdeel van Aegon. ”Het is bizar dat nog niet alle banken dit zelf aanbieden aan hun klanten zodat iedereen dit in ieder geval kan overwegen.”
De afhankelijkheid van tussenpersonen is groot. Het onderzoek geeft aan dat (potentiële) huizenkopers hun informatie voornamelijk vergaren via een adviseur of tussenpersoon (55%). Jongeren kiezen er juist vaker voor om familie en vrienden om advies te vragen. Ook Google wordt als bron gebruikt om meer te weten te komen over hypotheken.

Online veel informatie
Volgens Tardieu zou het goed zijn als consumenten zich minder afhankelijk maken van hypotheekadviseurs door zelf meer kennis te vergaren. “Er is online veel informatie te vinden in begrijpelijke taal. Door jezelf te informeren weet je beter wat je afsluit en hoef je niet zo afhankelijk te zijn van een adviseur. Met meer kennis kun je dus veel geld besparen.”

Reageer op dit artikel