nieuws

Eigen Huis: ‘Huizenkoper ziet hypotheekrisico’s over het hoofd’

Financiële planning 1990

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) nemen consumenten vaker overhaaste beslissingen nu het economisch beter lijkt te gaan, de rente historisch laag is en de koopdruk onder veel woningzoekers hoog oploopt. “Hierdoor is er minder aandacht voor de risico’s die aan een hypotheek verbonden zijn dan vier jaar geleden”, aldus de organisatie die onderzoek liet doen onder 518 kopers.

Bij eerder onderzoek onder huizenkopers in 2012 antwoordde 20% bij het afsluiten van een hypotheek geen rekening te houden met de gevolgen van eventuele werkloosheid. Dit jaar is dat percentage toegenomen tot 26%. Ook zegt 50% van de huizenkopers bij de berekening van de maandelijkse lasten geen rekening te houden met de toekomstige aflossing van een studieschuld. In 2012 was dit 31%.

Adviseurs
De vereniging roept hypotheekadviseurs op om hun klanten te wijzen op risico’s van werkloosheid en een studieschuld. “Het verzwijgen van een studieschuld kan later tot betalingsproblemen leiden. Risico’s als werkloosheid en overlijden kunnen grotendeels worden afgedekt met een verzekering. Hypotheekadviseurs moeten hun klanten hierover goed adviseren, en dat blijven doen zolang de hypotheek loopt”, zegt VEH-directeur Rob Mulder.

Online
Een meerderheid van de huizenkopers geeft aan eerst zelf hypotheekinformatie te willen verzamelen voordat ze naar een bank of adviseur stappen. Slechts 17% van de ondervraagden vindt websites de prettigste manier om informatie en uitleg te krijgen. De overgrote meerderheid geeft de voorkeur aan een persoonlijk gesprek met een adviseur. Slechts 1% van de respondenten heeft zelf, zonder adviesgesprek, online een hypotheek afgesloten.

Eigen geld
Van de mensen die in de afgelopen twee jaar een huis hebben gekocht heeft 73% daarbij eigen geld gebruikt. Gemiddeld gaat het om 35.000 euro. Van de mensen die nu van plan zijn om binnen een jaar een huis te gaan kopen zegt 83% daarvoor bewust te sparen, zo blijkt uit het onderzoek.

Reageer op dit artikel