nieuws

ASR ontvangt week voor beursgang massaclaim woekerpolissen

Financiële planning 1838

ASR ontvangt week voor beursgang massaclaim woekerpolissen

Vereniging Woekerpolis.nl heeft een week voor de aangekondigde beursgang verzekeraar ASR gedagvaard voor haar rol in de woekerpolisaffaire. Voor de vereniging, die naar eigen zeggen onlangs de grens van honderdduizend leden passeerde, is dit de vierde collectieve procedure.

Het gaat om de producten Waerdye en het ABC Spaarplan. Volgens Vereniging Woekerpolis.nl hield ASR op de polissen kosten in die contractueel niet met de klant overeengekomen waren. “In offertes stonden misleidende rekenvoorbeelden, waarbij eindkapitalen werden voorgespiegeld die nooit gehaald konden worden. De gemiddelde schade wordt geraamd op € 4500 per polis.”

Voorzitter Ab Flipse zegt: “We beseffen dat onze procedure ASR slecht uitkomt. De impact van de claim loopt namelijk tegen de € 5 miljard en is daarmee groter dan de mogelijke opbrengst van de beursgang.”

Kifid
Het Waerdye-product is volgens de klagers vergelijkbaar met producten van Nationale-Nederlanden waarbij de zogenaamde eerste kosten niet zijn opgenomen in de contractvoorwaarden. Het Kifid bepaalde eerder dit jaar dat de verzekeraar deze kosten aan de klant moet terugbetalen.

Het ABC Spaarplan kenmerkt zich volgens de klagers door misleidende rekenvoorbeelden in de offertes. “De voorgerekende eindbedragen konden nooit gehaald worden en waren structureel zo’n 10% te hoog”, aldus de Vereniging Woekerpolis. In een recente zaak tegen ASR waarin het ABC Spaarplan centraal stond, oordeelde de rechter echter in het voordeel van de verzekeraar.

Vierde collectieve procedure
ASR is de vierde verzekeraar waartegen de vereniging een collectieve procedure start. Er lopen ook procedures tegen Nationale-Nederlanden, Aegon en Reaal .

Reageer op dit artikel