nieuws

AFM geeft groen licht voor hypotheek via crowdfunding

Financiële planning 4104

AFM geeft groen licht voor hypotheek via crowdfunding

Aspirant huizenkopers kunnen binnenkort ook hun toevlucht zoeken tot de crowd voor financiering van hun woning. De Autoriteit Financiële Markten heeft start-up Jungo als eerste partij toestemming gegeven voor haar people-to-people hypotheek.  Later dit jaar komt Jungo met haar product op de markt. 

Volgens Jungo-oprichters Vincent van den Noort en Jasper Laagland is met de goedkeuring van de AFM de belangrijkste barrière voor de start weggenomen: “We gaan ons nu klaarmaken voor een lancering in de tweede helft van dit jaar, de champagne staat alvast koud.”

Hypotheekvorm voor een nieuwe generatie
De oprichters omschrijven de crowdhypotheek als nieuwe hypotheekvorm voor een nieuwe generatie: de millennials. Iedereen kan investeren investeren in hypotheken waardoor huizenkopers aan een voordelige hypotheek kunnen komen, terwijl de investeerders een “mooi rendement” maken. Via het online Jungo platform worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht. “Jungo is daarmee onderdeel van een grotere trend: de wij-economie of collaborative economy. Dit zijn online marktplaatsen, zoals AirBnB, waarbij zowel vraag als aanbod voordeel behalen.” Voor de hypotheek zelf moet je nog wel even langs de hypotheekadviseur.

Niet meer lenen dan bij bank
“Wij hebben een volledige vergunning voor aanbieden en bemiddelen van hypothecair krediet en staan daarmee onder toezicht van de AFM”, zegt Gerard Looijen, directeur Finance, Risk & Operations van Jungo. “Wij zijn trots dat de AFM hiermee durf toont en zo innovatie mogelijk maakt”. Hij benadrukt dat mensen bij Jungo niet meer kunnen lenen dan bij de bank. Van den Noort: “Het is niet ons doel om mensen op te zadelen met hogere schulden, we willen juist bereiken dat we samen zorgen voor een voordeligere hypotheek”.

Reageer op dit artikel